KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Jurečka chce snižovat přímé platby, podporovat živočišnou výrobu a citlivé komodity

13/10/17
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

 

Autor: Eva Seifertová

Na odborné zemědělské střední školy, které financují kraje, by mělo dohlédnout Ministerstvo zemědělství. Například by mělo připravovat učebnice nebo podporovat pomůcky a vybavení školních tříd. Plánují to v případu volebního úspěchu lidovci. Uvedl to ministr zemědělství Marian Jurečka. Lidovci chtějí v případě zvolení do sněmovny snižovat přímé platby pro zemědělce, které dostávají bez ohledu na pěstované plodiny. Naopak plánují podporovat živočišnou výrobu a citlivé komodity. Do pozemkových úprav by mělo směřovat dvakrát tolik peněz co nyní, kdy jde podle Jurečky zhruba o miliardu korun.

Podle ministra by krajské samosprávy nesouhlasily s převodem škol pod stát, proto by chtěl, aby ministerstvo alespoň vytvářelo metodiky pro vzdělávací zařízení.

V minulosti se hovořilo o povinném střídání alespoň čtyř plodin na polích, tento příkaz podle ministra není možný. Chtěl by ale více finančně oceňovat zemědělce, kteří řádně dodržují půdoochranné metody a vrací do půdy organickou složku. Více peněz by měli dostávat i chovatelé zvířat, což jsou většinou velké zemědělské firmy.

Do půdy chtějí lidovci také investovat pomocí pozemkových úprav, na které by v budoucnu mělo jít více peněz než nyní. Chtěli by také rozšířit demoliční fond, aby se z něj mohlo částečně přispívat na demolice starých domů na venkově, aby se tak nestavělo na "zelené louce", ale naopak v už zastavěných oblastech.

Nyní poskytuje peníze na demolice domů v sociálně vyloučených oblastech Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Letos mělo z národních dotací poslat 90 milionů korun na 37 projektů v jedenácti krajích, nejčastěji v Olomouckém kraji.*