KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Zájem o novou vakcínu proti králičímu moru může ovlivnit její vysoká cena

18/08/17
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

 

Autor: Eva Seifertová

Během jednoho dne veterináři rozebrali tři tisíce dávek nové vakcíny proti králičímu moru. Vakcína ale oproti původním předpokladům dorazila do ČR již před týdnem. Dalších zhruba 20 000 dávek přijde v září. Uvedl to dovozce vakcíny Josef Bubeníček. Zájem chovatelů o vakcínu může ovšem snížit i vysoká cena vakcinační dávky, která je kolem 50 korun.

Vědci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně v srpnu laboratorně potvrdili, že se v ČR vyskytuje nový typ viru králičího moru. Hromadné úhyny zaznamenali v červenci chovatelé na různých místech v Čechách či na Vysočině.

Podle ředitele Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv Jiřího Bureše skutečně řada z chovatelů své králíky proti novému druhu moru vakcinovat nebude, právě kvůli ceně očkování. Jsou tu ale další vakcíny, které jsou ve vývoji, například na Slovensku," dodal ředitel, podle kterého by mohly být na trhu v rozumné době další varianty očkovací látky.

Loni odborníci v zemi poprvé zaznamenali virus RHDV1a, letošní varianta má označení RHDV2. Nová vakcína spolu se staršími variantami ochrání chovy i před novým typem, který postihuje všechny věkové kategorie králíků. Onemocnění je delší, avšak úmrtnost nižší.

Z pohledu veterinárního zákona není králičí mor v seznamu nebezpečných nákaz, tedy se kvůli jeho výskytu nenařizují mimořádná veterinární opatření. Státní veterinární správa chovatelům králíků kromě vakcinace doporučuje opatrnost při nákupech nových zvířat.

Starší typy virů způsobují akutně krvácivé onemocnění dospělých králíků. Příznaky se objeví za jeden až tři dny po nakažení, nemoc trvá 12 až 96 hodin a 90 procent zvířat uhyne. Onemocnění králíků po infekci RHVD2 trvá o něco déle, tři až pět dní, úhyny se pohybují v rozmezí pěti až 70 procent, o to větší ale může být počet vironosičů. Oproti infekci původními viry hynou kvůli RHDV2 i malá králíčata stará 15 až 20 dnů.*