KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr Jurečka jednal s eurokomisařem Hoganem a ve výboru pro zemědělství Evropského parlamentu hovořil o nekalých obchodních praktikách

22/06/17
viz. zdroj

Zdroj: MZe ČR

 

19.6.2017

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes ráno v Bruselu jednal s eurokomisařem pro zemědělství a rozvoj venkova Philem Hoganem mimo jiné o budoucnosti Společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2020 a zavedení povinného označování země původu vajec na jejich obalu. Odpoledne vystoupil na jednání Evropského parlamentu (EP) o nekalých obchodních praktikách.

„Země původu vajec musí být jasně uvedena i na obalu, není možné, aby zákazník v obchodě zkoumal jednotlivě každé vejce. Spotřebitel má právo jasně vidět, odkud jakákoliv potravina pochází. Na pana komisaře jsem proto apeloval, aby došlo ke změně legislativy, která značení vajec upravuje,“ řekl po jednání s Philem Hoganem ministr Marian Jurečka.

Změnu označování vajec řeší Ministerstvo zemědělství delší dobu. Loni v prosinci odeslal ministr Jurečka dopis eurokomisaři Hoganovi, letos v únoru Česko vystoupilo s požadavkem na úpravu legislativy na Výboru EK pro společnou organizaci zemědělských trhů. Iniciativu ČR zavést povinné značení země původu vajec i na obalech podpořilo dalších devět zemí.

Se zemědělským eurokomisařem hovořil ministr Jurečka i o podobě budoucí SZP po roce 2020. Zopakoval především požadavek ČR na rovný přístup k podmínkám a podporám pro všechny zemědělce a potravináře napříč EU bez ohledu na jejich velikost.

„Nová pravidla nesmí být paušálně diskriminační a musí zohlednit specifika agrárního sektoru v jednotlivých členských státech,“ zdůraznil ministr Jurečka.

Odpoledne vystoupil ministr na Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova EP k problematice nekalých obchodních praktik. ČR dlouhodobě upozorňuje, že obchodníci uplatňují vůči dodavatelům řadu nekalých obchodních praktik. Slabší vyjednávací pozice zemědělců se odráží hlavně v oblasti určování cen a rozdělování ziskových marží v potravinovém řetězci.

„Současná situace je neudržitelná a mohla by vážně zhoršit fungování a další rozvoj společného trhu EU. Navíc v konečném důsledku jsou pak omezením sortimentu a negativním cenovým vývojem zasaženi i spotřebitelé. Proto je nutné přijmout celoevropská opatření,“ řekl Jurečka.

Spolu s kolegy ze Slovinska a Slovenska předložil europoslancům i návrh opatření, která by přispěla k posílení pozice zemědělců v potravinovém řetězci a mohla by sloužit jako základ celoevropské legislativy zaměřené na nekalé obchodní praktiky.

Obchodní řetězce používají různé formy nekalých praktik, například psychické vydírání telefonickou výzvou ve večerních hodinách či ve dnech volna, kdy požadují okamžité schválení podmínek smlouvy pod pohrůžkou vylistování. V některých případech neposílají smlouvy k nahlédnutí, seznámení se zněním smlouvy je tak možné až při jejím podpisu v sídle odběratele. Časté je i přenášení pokut od státních dozorových orgánů, které obdržel obchodní řetězec, na dodavatele bez uvádění důvodu či požadavek obchodníka na snížení kvality ve prospěch ceny výrobku.

 

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství