KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministerstvo zemědělství letos podpoří neziskovky vyšší částkou

23/05/17
viz. zdroj

Zdroj: MZe ČR

 

23.5.2017

Tisková zpráva – Více peněz na podporu nestátních neziskových organizací pro letošní rok připravilo Ministerstvo zemědělství (MZe). Oproti předchozím obdobím také vzrostl počet podaných žádostí. Kromě tradičních oblastí jako lesnictví, myslivost, včelařství a rybářství podpoří MZe ve větší míře projekty zaměřené na ekologické a sociální zemědělství, bezpečnost a kvalitu potravin, zdravou výživu a informování spotřebitelů. Nově je možné uzavřít s neziskovými organizacemi smlouvy o dlouhodobé spolupráci.

„Podporu neziskových organizací vnímám jako důležitou. Jsem rád, že jsme letos s již deseti organizacemi uzavřeli smlouvu o dlouhodobé spolupráci, a to až do roku 2019. Tyto organizace tak v příštích dvou letech budou moci podávat už jen zjednodušené žádosti, což významně usnadní administrativu,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministerstvo zemědělství vyhlásilo na rok 2017 dvě kola výběrového dotačního řízení. O podporu mohly zažádat organizace zabývající se ochranou životního prostředí, zahraničními programy, podporou zdraví a pomocí zdravotně postiženým, vzděláváním a propagací a volnočasovými činnostmi pro děti a mládež. Největší zájem byl o podporu v oblasti vzdělávání a propagace.

Hodnotící komise po posouzení 255 žádostí nakonec podpořila 121 projektů částkou téměř 132 milionů korun, což je asi o 30 milionů korun více než v loňském roce. 

Podporu získaly i projekty z oblasti prezentace rezortu zemědělství v zahraničí a vzdělávací projekty správné zemědělské praxe. Například projekt Podpora environmentálně šetrného agro podnikání, jehož cílem je propagovat zemědělské hospodaření ohleduplné k životnímu prostředí v iráckém Kurdistánu. Dalším podpořeným zahraničním projektem je Trvale udržitelná produkce potravin v klimatických podmínkách Subsaharské Afriky.

 

 

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství