KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr zemědělství: I v letošním roce podpoříme obnovu a údržbu drobných venkovských památek

19/01/17
viz. zdroj

Zdroj: MZe ČR

 

17.1.2017

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství i v letošním roce spustí dotační program zaměřený na údržbu a obnovu venkovských staveb a památek. Mezi žadatele rozdělí celkem 500 milionů korun. Nově budou moci žádat také o peníze na opravy polních cest.

„Podpora je určená například na opravy kapliček, hasičských zbrojnic, historických zemědělských strojů či budování odpočinkových míst v krajině. Proti loňskému roku navíc bude možné žádat i o peníze na opravy polních cest, na které je z celkové částky vyčleněno 200 milionů korun,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Cílem programu je zachování kulturních a historicky významných prvků venkova, a tím
i zachování charakteristického rázu vesnic. Opravené památky či odpočinková místa v krajině také zvýší turistickou atraktivitu venkova.

Program je rozdělen do pěti podprogramů, ve všech případech je maximální výše podpory 70 % nákladů na výstavbu nebo rekonstrukci. Žádosti bude možné podávat od 6. do 24. února, nebo do doby, kdy součet finančních požadavků žadatelů dosáhne daného limitu v jednotlivých podprogramech.

Stavby musí být dokončeny do 30. 9. 2018. Právě prodloužení doby možné realizace je jednou z nejzásadnějších změn, žadatelé tak budou mít na veškeré práce dostatek času.

MZe má program schválený na následujících šest let, žádosti bude přijímat každoročně.

Program na údržbu a obnovu kulturních a venkovských prvků spustilo MZe poprvé v loňském roce. Mezi 866 úspěšných žadatelů rozdělilo přibližně 250 milionů korun.

 

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství