KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Evropská komise povolí podporu obnovitelných zdrojů energie

25/11/16
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

 

Zdroj: Eva Seifertová

Evropská komise vydá povolení k podpoře většiny obnovitelných zdrojů energie (OZE) v České republice 28. listopadu. Provozovatelé OZE by na základě toho měli během příštího roku získat přes 40 miliard korun. Informovalo o tom Ministerstvo průmyslu a obchodu. Výplatu peněz podmiňoval Energetický regulační úřad schválením Evropské komise.

Kvůli chybějícímu schválení Evropské komise, takzvané notifikaci, odmítal ERÚ podporu řadu měsíců vypsat už loni. Podporu vypsal až na základě nařízení vlády těsně před koncem roku. Výplatu umožnil během nepřítomnosti předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové tehdejší místopředseda úřadu Jan Nehoda, jehož pak Vitásková odvolala z funkce. Vitásková už dříve uvedla, že většina podpory, která byla letos dosud vyplacena, byla vyplacena nezákonně. Mluvčí ERÚ Vladimír Černý uvedl, že pokud zdroje notifikaci skutečně obdrží, je úřad připraven vydat upravené cenové rozhodnutí, které bude s výplatou počítat.

ERÚ dříve uvedl, že chybějící notifikace se týkají obnovitelných zdrojů energie zprovozněných do konce roku 2012, dále kombinované výroby energie a tepla, výroby tepla a druhotných zdrojů. Platná notifikační rozhodnutí jsou naopak podle úřadu už k dispozici k obnovitelným zdrojům energie zprovozněným v letech 2013 až 2015, malým vodním elektrárnám a bioplynovým stanicím uvedeným do provozu letos.

Podporu podporovaným zdrojům energie v Česku od roku 2013 vyplácí Operátor trhu s elektřinou na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba jedné miliardy korun vyplacené v roce 2006 na 43,5 miliardy korun vyplacených loni. Celkem tak bylo na podporu zelené energie od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno více než 205 mld. Kč.*