KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory MZe ČR

Nepříznivý průběh počasí sníží úrodu jahod až o pětinu

02/06/16
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

 

Autor: Eva Seifertová

Letošní úroda českých jahod klesne o 15 až 20 procent, u profesionálních pěstitelů bude menší než 3000 tun. Uvedl to předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Plody poškodily mrazy, kroupy i velké deště. Mrazy ale podle Ludvíka nepoškodily úrodu jahod tolik jako u jiných druhů ovoce, kde jsou ztráty daleko větší.

Ludvík dále řekl, že pěstitelé mají problém s jahodami z dovozu, které jsou u obchodníků označované za české. Do České republiky se dováží přibližně 80 procent čerstvých jahod, podle odhadů unie mohou být dovozy vyšší. Do statistik se ale nedostanou, protože prodejci tvrdí, že jde o českou produkci. Podle Ludvíka to snižuje ceny a poškozuje jméno českých producentů.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky bude moci být kontrola účinnější díky novele zákona o potravinách, kterou v úterý podepsal prezident Miloš Zeman. Od příštího roku zákon zakáže označování logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nebude potravina vyrobena v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, bude muset být obsah českých částí minimálně 75procentní.

Pěstitelé mohou od letošního roku získat v rámci evropského Programu rozvoje venkova novou dotaci. Zemědělec, který začíná s ekologickým hospodařením, může dostat až 18 000 korun na hektar. Pokud již pěstitel hospodaří v režimu ekologického zemědělství, může na hektar dostat téměř 16 000 korun, řekl Jurečka. V případě, že pěstuje v systému šetrnému k životnímu prostředí, může získat až 12 000 korun na hektar. Jahody jsou navíc zařazené mezi citlivé komodity. Podle údajů ministerstva loni stát pěstitelům přispěl částkou 10 000 Kč na hektar.

V České republice je 500 až 600 hektarů komerčních jahodníkových polí, s výnosem mezi pěti až sedmi tunami na hektar. Spotřeba je přibližně tři kilogramy na obyvatele, v posledních letech podle ministerstva roste spotřeba čerstvých jahod na úkor zpracovaných a mražených.*