KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministerstvo na podzim přerozdělí 4,6 mld. Kč, zvýhodní odbytová družstva

07/04/16
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

 

Autor: Eva Seifertová

V podzimním dotačním kole Programu rozvoje venkova chce ministerstvo zemědělství přerozdělit 4,6 miliardy korun. Zvýhodněni budou zájemci, kteří se spojí do odbytových družstev. Uvedl to náměstek ministra Jiří Šír. Mělo by jít například o pěstitele řepky nebo obilovin.

Nyní je ve vnitřním připomínkovém řízení návrh nařízení vlády o sdružování do organizací producentů, které budou uznány Státním zemědělským intervenčním fondem, informoval Šír. Zemědělci by podle něj měli zakládat družstva i v jiných oborech než klasicky u produkce mléka.

V květnu začne ministerstvo přijímat žádosti o dotace v jarním kole. Bude chtít přerozdělit 2,3 miliardy korun. Největší část, téměř 700 milionů korun, by měla jít na podporu investičních nezemědělských aktivit. Půjde například o stavební obnovu pivovarů, truhlářských dílen nebo maloobchodních prodejen.

Nyní jde o druhou výzvu programu, první ministerstvo vyhlásilo loni. Zemědělcům, potravinářům a lesníkům v prvním kole přerozdělilo 7,5 miliardy korun. Nejvíce peněz šlo do živočišné výroby.

Z Programu rozvoje venkova budou moci zemědělci do roku 2020 čerpat téměř 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek představují evropské zdroje.