KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministerstvo dá na výbavu středních škol padesát milionů korun

01/04/16
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

 

Autor: Eva Seifertová

Střední odborné zemědělské nebo veterinární školy letos mohou žádat o dotace na vybavení. Ministerstvo zemědělství na to dá v rámci nového dotačního titulu 50 milionů korun. O nastavení programu by měla jednat vláda v dubnu, nyní je návrh v meziresortním připomínkovém řízení. Příjem žádostí o dotace by mohl začít během léta. Informoval o tom ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministerstvo podpoří podle něj zhruba dvacet odborných zemědělských nebo veterinárních škol. Poznamenal, že by se o financování odborného vzdělávání měly starat hlavně krajské úřady.

Problémem zemědělského školství jsou podle ministra i platy odborných učitelů, ministerstvo proto nyní uvažuje o tvorbě grantů pro ně.

Školy podle něj mohou žádat i o peníze z evropského Programu rozvoje venkova, například na investice na školních statcích.

V Česku lidí v zemědělství dlouhodobě ubývá, nyní jich je okolo 102 000. Průměrný věk lidí zaměstnaných v zemědělství, rybolovu a lesnictví je 45,7 roku, což je podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy o 3,2 roku více než průměr všech zaměstnaných v Česku.

Ministerstvo se snaží, aby bylo pro děti i dospělé zemědělství atraktivnější. Každoročně na statcích pořádá například Farmářské slavnosti, které loni navštívilo 15 000 lidí.*