KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Zásoba jablek je v tuzemsku nadprůměrná

19/02/16
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

Autor: Eva Seifertová

Současná zásoba jablek ve skladech českých pěstitelů je nadprůměrná a opakování loňských rekordních dovozů se nečeká. Česká jablka by měla na pultech obchodů vydržet až konce obchodní sezóny, tedy do začátku července. Uvedl to předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Ve skladech českých pěstitelů bylo k začátku února 37 100 tun jablek, což bylo meziročně o 25 procent více. V porovnání s pětiletým průměrem to bylo více o 59 procent.

Ve vyšší zásobě se odrazila loňská dobrá sklizeň jablek, která meziročně vzrostla o 19 procent na 155 640 tun a byla nejvyšší za posledních sedm let. Také kvalita skladovaných jablek je výborná, protože loňské sucho omezilo rozšíření skládkových chorob, řekl Ludvík. Dosavadní poptávka po českém ovoci je podle něj velmi dobrá. Jen za leden sklady opustilo 12 300 tun jablek, poznamenal Ludvík.

Přestože je zásoba českých jablek výrazně vyšší než jindy, bez dovozu se český trh neobejde. Ludvík odhadl, že do konce června by se z ciziny mohlo do Česka dovézt přes 20 000 tun jablek. Zcela jistě ale bude podle něj dovoz menší než loni, kdy se například jen ve druhém čtvrtletí dovezlo asi 35 000 tun jablek. Za celý loňský rok dovoz dosáhl rekordních zhruba 84 000 tun.

Aktuální ceny jablek v obchodech jsou meziročně vyšší přibližně o desetinu. U českých jablek se obvykle pohybují od 20 do 30 korun, u dovozu ze západní Evropy jsou ceny mezi 30 až 50 Kč. Farmářská cena jablek bez započítání dopravy a DPH se nyní podle dat SZIF pohybuje v průměru pod 13 Kč/kg, zatímco loni byla asi o dvě koruny nižší.

Největší podíl na zásobě má odrůda Golden Delicious, které měli čeští pěstitelé ve skladech k začátku února téměř 12 000 tun. Necelých 10 000 tun připadlo na Idared. Za nimi následovaly odrůdy Jonagold, Gala, Šampion a Topaz.*