KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Sněmovna schválila novelu zákona o podporovaných zdrojích energie

11/02/16
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

 

Autor: Eva Seifertová

Zemědělské podniky ve formě akciových společností, které vyrábějí i elektřinu, patrně budou mít nárok na podporu bez podmínky známého vlastníka. Předpokládá to novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou dnes schválila sněmovna. Nyní ji ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident. Účinná má být dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Zaknihované akcie nebudou muset mít podle novely zemědělské podniky, jejichž vedlejší činností je výroba elektřiny z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla. Totéž bude platit pro podniky, které vyrábějí elektřinu obecně z obnovitelných zdrojů. Nyní se výjimka vztahuje jen na výrobce s hlavní činností zemědělská výroba, kteří produkují elektřinu z bioplynu.

Podle oponentů novela umožňuje firmám s anonymními vlastníky dostávat státní dotace a jde proti transparentnosti a rovnému podnikatelskému prostředí.

Předkladatelé tvrdí, že chtějí napravit nepřesnosti, které vznikly v normě o podporovaných zdrojích při nedávném schvalování rozsáhlé novely energetického zákona, jež nabyla účinnosti od ledna. Podle Pavla Kováčika sněmovna úpravu už jednou schválila, při následném přepisu se ale stala chyba. Podotkl taky, že zemědělské podniky mají často složitou vlastnickou strukturu, někteří majitelé jsou v zahraničí, jiné nelze dohledat. Zaknihování akcií u nich prý není nic jednoduchého.*