KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory MZe ČR

První výrobci získají certifikát českých cechovních norem

16/02/16
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

 

Autor: Zuzana Fialová

Prvních osm firem převezme certifikát potvrzující, že jejich potraviny jsou vyráběné podle českých cechovních norem. Budou si moci dát na výrobek logo či slovní označení. Uvedl to na setkání s novináři prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Pro získání certifikátu je nutné, aby firma vyráběla potraviny podle stanoveného technologického postupu.

Systém ideově vychází z bývalých československých státních norem a současných českých technických norem. Potraviny vyrobené podle nich by měly mít nadstandardní charakteristiky proti srovnatelným výrobkům na trhu. „Je to výrobek do jisté míry elitní. Nemyslím snobský, ale normální a poctivý,“ řekl za Madetu, která certifikát získá, její obchodní ředitel Jan Teplý. Cechovní normy potravinářská komora zavádí podle vzoru Rakouska, kde se vztahují na 30 000 produktů. V České republice komora projekt připravovala dva roky.  Aktuálně je schválených 50 výrobců, kteří mohou označení na své konkrétní výrobky dávat. Na obalech v obchodech by se mohlo logo objevit přibližně za tři měsíce. Normy mohou i v současnosti veřejnost i odborníci připomínkovat na webu. Logo bude ve tvaru kruhu, okolo české vlajky bude nápis Vyrobeno podle české cechovní normy.*