KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Příjemci dotací z evropských fondů vyčerpali z programu do roku 2020 už 37 procent

05/02/16
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

 

Autor: Eva Seifertová

Příjemci dotací z fondů Evropské unie už mají k dispozici 240 miliard korun, což je zhruba 37 procent z celkové částky 648 miliard korun, kterou má Česká republika k dispozici v programovém období 2014–2020. Uvedl to nedávno po jednání ministrů zodpovědných za evropské dotace Bohuslav Sobotka. Po ministrech chce, aby do konce roku 2018 byla vyčerpána minimálně polovina z přidělených peněz.

„Zdá se, že začátek máme úspěšně za sebou,“ řekl Sobotka. Vláda podle Sobotky vypsala už 180 výzev. V monitorovacím systému evropských fondů eviduje zhruba 11 000 žádostí.

Sobotka poukázal na to, že když vláda začátkem roku 2014 začala úřadovat, příjemci dotací z programového období 2007–2013 měli proplaceno 389 miliard korun, což bylo asi 55 procent z částky, kterou bylo možné vyčerpat. A je potřeba si uvědomit, poznamenal Sobotka, že v té době už to období v podstatě skončilo. Neumí si představit, že bychom v roce 2020 měli proplacenu jenom polovinu prostředků z nového období. To se podle něj nestane.

Sobotka dal ministrům za úkol, aby do konce roku 2018 byla vyčerpána minimálně polovina z přidělených 24 miliard eur. To vidí ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová jako velice reálné. Ta prostřednictvím Národního orgánu pro koordinaci nese za čerpání z evropských fondů hlavní odpovědnost.

Podle aktuálních údajů na stránkách ministerstva pro místní rozvoj je zatím největší objem evropských peněz přidělen operačnímu programu Doprava (asi 85 mld. Kč). Následují operační program Zaměstnanost (asi 37 mld. Kč) a Integrovaný regionální operační program (asi 33 mld. Kč).*