KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Modifikovaný brambor má příznivé posouzení

28/01/16
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

 

Autor: David Bouma

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) dokončil bezpečnostní posouzení transgenních brambor s modifikací Innate druhé generace společnosti J. R. Simplot. Došel k závěru, že tyto brambory odrůdy Russet Burbank nejsou podstatně odlišné složením, bezpečností a dalšími relevantními parametry od jiných brambor nebo potravin či krmiv z nich odvozených, které jsou v současné době na trhu.

Modifikace Innate má několik benefitů pro pěstitele, zpracovatele a konzumenty, tvrdí J. R. Simplot. Je méně náchylná k otlakům a tmavnutí, má snížený obsah asparaginu a zlepšenou skladovatelnost v chladných podmínkách. Zároveň je resistentní vůči plísni bramboru. Firma uvádí, že těchto změn dosáhla s využitím genů z planě rostoucích i kulturních druhů brambor.

Tyto změny by měly vést k tomu, že by mohla roční potřeba fungicidních postřiků proti plísni bramboru klesnout o 25–45 %. Snížený obsah asparaginu pak znamená, že úroveň akumulace akrylamidu může být zregulována až o 90 %, když se tyto brambory připravují při vysoké teplotě. Brambory je také možné skladovat při 3,3 °C (38 °F) déle než šest měsíců bez toho, aby se v nich hromadily cukry, což vede ke zlepšení kvality.

Firma na základě akademických odhadů tvrdí, že pokud by měly v USA všechny plochy odrůdy Russet Burbank modifikaci Innate druhé generace, bylo by možné zredukovat ztráty na poli, během skladování, balení, prodeji a spotřebě o 447 mil. kg, což by vedlo k odpovídajícímu snížení emisí CO2, spotřeby vody a pesticidů na hektar.

Tyto brambory uvolnilo také americké ministerstvo zemědělství. Společnost ještě čeká na dokončení registrace Agenturou pro ochranu životního prostředí (EPA).*