KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Poslanci jednají o biopalivech. Pokud zákony neprojdou parlamentem, hrozí České republice obří pokuta

25/09/15
viz. zdroj

Zdroj: MZe ČR

 

15.9.2015

Tisková zpráva – Novely, které jsou na programu v prvním čtení ve sněmovně, upravují způsob využívání biopaliv a snižují jejich daňové zvýhodnění. Tyto změny ukládá České republice rozhodnutí Evropské komise, kterým byla prodloužena podpora biopaliv do roku 2020. Povinností členských států je, že budou do roku 2020 využívat v dopravě 10 % obnovitelných zdrojů a zredukují škodlivé skleníkové plyny v dopravě o 6 %. Jestli tyto cíle ČR nesplní, hrozí jí pokuta až v řádu miliard korun.

Poslanci začali znovu projednávat novely zákonů o spotřebních daních a o ochraně ovzduší. Oba návrhy mají společný záměr: upravit současné využívání biopaliv tak, aby bylo v souladu s našimi závazky u Evropské komise.

„Bez přijetí těchto zákonů nesplníme závazné cíle a vystavujeme se riziku vysokých pokut za poskytování nepovolené podpory biopalivům. Výši sankce není možné předem přesně vyčíslit, odvíjela by se od výše nepovolené podpory. Vždy ale platí, že pokuta udělená Evropskou komisí bývá vyšší než poskytnutá podpora,“ uvedl ministr Marian Jurečka.

Sankci by měl za povinnost zaplatit stát, přičemž by musel vymáhat vynaloženou podporu od těch, kteří jí čerpali, tedy od koncových distributorů biopaliv. Datem, od kterého by měly podle rozhodnutí Evropské komise začít obě novely platit, je 1. leden 2016. Konkrétně normy upravují využívání biopaliv a snižují jejich doposud platné daňové zvýhodnění.

„Když nestihneme přijmout legislativu o podpoře biopaliv tak, aby mohla začít platit od příštího roku, nejenom, že nám hrozí sankce, ale zároveň bude v České republice pokračovat stav, kdy je například čisté biopalivo od spotřební daně zcela osvobozeno. Pokud by tedy i nadále platila současná právní úprava, vybral by stát na daních mnohem méně, než kdyby začaly platit novely zákonů, které teď projednává sněmovna,“ řekl ministr Marian Jurečka. 

Právě projednávaná novela zákona o spotřebních daních totiž snižuje podporu biopaliv a zpřísňuje podmínky na trhu s biopalivy. Novela zvyšuje spotřební daň u vysokoprocentních biopaliv a nově zavádí daňové sazby u čistých biopaliv.

Některé navrhované změny v zákoně o spotřebních daních (od 1. 7. 2017):

FAME B100 – nyní je sazba spotřební daně 0 Kč/l, navrhuje se zvýšit na 2,19 Kč/l

Směsná motorová nafta B30 – nyní je sazba spotřební daně 7,665 Kč/l, navrhuje se 8,515 Kč/l

 

Hynek Jordán

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství