KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Očekávaná úroda základních obilovin převyšuje průměr za posledních deset let

14/08/15
viz. zdroj

Zdroj: ČSÚ

 

13. srpna 2015 – Český statistický úřad dnes vydává Rychlou informaci o odhadu sklizně za červenec. Na základě tohoto druhého letošního odhadu se předpokládá úroda základních obilovin ve výši 7 592 tis. tun a řepky 1 208 tis. tun.

Očekávaná úroda základních obilovin převyšuje průměr za posledních deset let. „S ohledem na nadprůměrně teplé léto panovaly obavy zemědělců, že zrno bude zasychat. Nicméně ze statistických výkazů je patrné, že tyto starosti nebyly zcela na místě. Všechny kraje totiž doposud hlásily zvýšení hektarových výnosů,“ uvedla Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Odhadovaná úroda základních obilovin je pouze o 4,3 % nižší než loňská nadprůměrná sklizeň. „Průběh letošních žní byl ideální a rychlý. Nepršelo, půda nebyla promáčená a kombajny tak neměly problém pohybovat se po poli. Zemědělci si pochvalují i kvalitu sklizeného zrna,“ dodal Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ.

Díky rozšiřované ploše oseté mákem se očekává vyšší sklizeň máku než loni, a to 25 tis. tun. Naopak u řepky lze počítat s poklesem předpokládaného hektarového výnosu i osevní plochy.

Rychlá informace „Odhady sklizní – červenec 2015“ je k dispozici zde: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/odhady-sklizni-cervenec-2015. V navazující publikaci „Odhady sklizní – operativní zpráva k 15. 7. 2015“ pak naleznete další podrobné údaje, včetně odhadu sklizně jahod, třešní a višní, rybízu nebo angreštu: https://www.czso.cz/csu/czso/odhady-sklizne-operativni-zprava-k-1572015. V následující Rychlé informaci „Odhady sklizní – září 2015“, která vyjde 14. října 2015, budou zveřejněny první odhady sklizně brambor a kukuřice.
 

Kontakty:
Petra Báčová
tisková mluvčí ČSÚ
tel.: 274 052 317
GSM: 778 727 232
e-mail: petra.bacova@czso.cz