KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministerstvo vyplatí do roku 2020 českým zemědělcům více než 53 miliard korun na hospodaření šetrné k přírodě a dobré podmínky chovu zvířat

09/04/15
viz. zdroj

Zdroj: MZe ČR

 

9.4.2015

Tisková zpráva – Vláda včera večer schválila čtyři nařízení Ministerstva zemědělství, které upravují podmínky pro výplatu některých dotací Programu rozvoje venkova na období let 2014-2020. Zemědělci díky tomu do roku 2020 získají z národních zdrojů a z evropského rozpočtu téměř 53 miliard korun.

„Jedná se o významný balík dotační podpory pro naše zemědělce a finanční prostředky půjdou do široké škály aktivit. Dotace jsou například určeny pro ty, kteří aktivně hospodaří v méně příznivých oblastech nebo v systému ekologického zemědělství. Půjdou také na podporu zemědělských postupů zvyšujících úrodnost půdy a potlačujících erozi, která je stále ožehavějším problémem. Finanční příspěvek dostanou ale také chovatelé na zajištění dobrých životních podmínek pro zvířata a použít je mohou například na zvětšení celkového lehacího prostoru ve stáji,“řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Konkrétně vláda schválila nařízení o podmínkách poskytování plateb pro oblasti s přírodními nebo jinými zvláštními omezeními. Platby přispějí k udržitelnému hospodaření, zmírní negativní dopady zemědělství na životní prostředí a také dorovnají ztížené podmínky v méně příznivých oblastech. Do roku 2020 dostanou zemědělci v rámci tohoto nařízení více než 18 miliard korun (při orientačním kurzu 27 korun za 1 euro).

Nařízení o podmínkách provádění agroenvironmentálně – klimatických opatření umožňuje čerpání dotací na takové způsoby využití zemědělské půdy, které ochrání a zlepší životní prostředí a krajinu. Cílem je zvýšení úrodnosti půdy a ochrana před erozí i vysycháním. Opatření také podporuje postupy, které posílí schopnost zadržování vody v krajině. V příštích pěti letech na ně půjde více než 24 miliard korun.

Nařízení o podmínkách poskytování dotací na opatření dobré životní podmínky zvířat má zlepšit podmínky v chovech skotu a prasat. Podpora přispívá k zavádění inovativních technologií chovu a postupů. Dotace bude kompenzovat dodatečné výdaje a příjmy ušlé v důsledku zvýšených nákladů plynoucích z dobrovolného závazku dodržet podmínky opatření. Celková výše prostředků v tomto opatření je přibližně 1, 8 miliardy korun.

Nařízení o podmínkách provádění opatření ekologické zemědělství podpoří zemědělce hospodařící v systému přechodu na ekologické zemědělství a v systému ekologického zemědělství, které je šetrné ke složkám životního prostředí a poskytuje základ pro produkci kvalitních surovin a potravin s vysokou přidanou hodnotou. Zabraňuje degradaci půdy, zejména snížením rizika eroze a kyselosti půdy. Také pomůže ochránit cenná území s druhovou různorodostí a přispěje ke zvýšení ekologické stability krajiny. Příjemci celkem dostanou téměř 9 miliard korun.

Dotace jsou ze 75 % hrazeny z evropského a z 25 % kofinancovány z českého rozpočtu. Každý z příjemců podpory, kromě opatření Agroenvironmentálně klimatických, musí být aktivní zemědělec. Nařízení navazují na zahájení nového období Společné zemědělské politiky EU na roky 2014 až 2020 a umožňují čerpání dotací z Programu rozvoje venkova na toto období.

Hynek Jordán, ředitel Odboru komunikace MZe