KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr Jurečka: Je důležité motivovat žáky ke studiu zemědělství a lesnictví a zajistit kvalitní odbornou výuku

04/09/14
viz. zdroj

Zdroj: MZe ČR

 

26.8.2014

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes v Trutnově jednal se zástupci krajů, středních lesnických škol a státního podniku Lesy ČR. Cílem bylo dohodnout postup a podmínky pro kvalitní odbornou výuku na středních lesnických školách v rámci školních polesí, včetně možných změn v zákoně o lesích a v zákoně o myslivosti.

„Jsem přesvědčen, že je potřeba vylepšit povědomí o zemědělství a lesnictví a zvýšit prestiž těchto oborů. Důležité je také zvyšovat kvalifikaci absolventů odborných středních škol a motivovat žáky ke studiu zemědělství a lesnictví jako perspektivních oborů. Chtěl bych, aby zemědělské a lesnické školství připravovalo odborníky, kteří se uplatní v praxi a aby navazovalo na konkrétní potřeby hospodářského sektoru a spolupracovalo s budoucími zaměstnavateli,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministerstvo zemědělství zpracovalo analýzu, ze které vyplývá, že některé střední lesnické školy mají problémy s potřebnou rozlohou školních polesí. Ta jsou přitom nezbytným předpokladem pro kvalitní praktickou výuku studentů. MZe proto usiluje o to, aby mohly lesnické školy využívat školní polesí o takové rozloze, která umožní jejich absolventům seznámit se během studia lesnictví se všemi základními odbornými činnostmi, s nimiž se mohou později setkávat v praxi.

V České republice je sedm středních lesnických škol: Střední lesnická škola Hranice; Vyšší odborná škola lesnická a Střední lesnická škola Bedřicha Schwarzenberga, Písek; Česká lesnická akademie Trutnov – střední škola a vyšší odborná škola; Střední lesnická škola Žlutice; Střední lesnická škola a Střední odborné učiliště, Křivoklát; Střední lesnická škola a Střední odborná škola sociální, Šluknov; Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec.

Hynek Jordán
ředitel Odboru komunikace MZe