KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Dobroty ve stánku komory

14/03/14
viz. zdroj

Zdroj: AK ČR

Devátým rokem se Agrární komora ČR prostřednictvím svých regionálních a okresních komor hlásí k soutěžím o nejlepší Regionální potravinu. Následně se k soutěži připojilo i ministerstvo zemědělství, které ji aktivně podporuje tři roky. Vliv komory na propagaci místních kvalitních potravin je navíc velmi pestrý a v těchto dnech některé z oceněných dobrot nabízí na veletrzích TOP Gastro a Salima.

Nejdříve se zastavíme u 8. ročníku gastronomického veletrhu Top Gastro & Hotel 2014. Uskutečnil se letos ve dnech 20.–23. 2. souběžně s 23. ročníkem veletrhu cestovního ruchu Holiday World 2014 a Golf Show 2014 na Výstavišti v Praze, Holešovicích. Záštitu nad veletrhem převzala Asociace hotelů a restaurací ČR, Asociace kuchařů a cukrářů ČR a také Agrární komora ČR. Ta měla na veletrhu i svůj prostorný stánek, kde se účastníkům nabízelo velké množství dobrot.

Perníčky, ale i sýr Popelák lákal návštěvníky

Většině čtenářů týdeníku Zemědělec je pardubická perníkářská firma JaJa Jarmily Janurové známá. Ve stánku Agrární komory ČR během veletrhu představila kazety zdobených perníčků s náplněmi, ale i krásné perníkové chaloupky, košíčky, velikonoční zajíčky, kytičky, každý mohl ochutnat a koupit to, co zatím mimo sídlo firmy v Pardubicích nesežene. Jarmila Janurová může nabídnout formu zásilkové služby, ale není nad to, vybrat si očima a koupit přímo v prodejně.

Jarmile Janurové přijde velmi vhod nabídka Billy prezentovat se v regionálním koutku. Ten bude mít tento řetězec ve druhé půlce roku ve většině prodejen a nabídne v něm regionální dobroty s certifikátem vítězných firem. Této nabídky už využívá mlékárna Lacrum Velké Meziříčí díky škále svých biosýrů, které jsou v regálech se speciální nabídkou biopotravin. Ani ty nechyběly spolu s dalšími, co zvítězily v soutěži o nejlepší Regionální potravinu.

Vedle výše uvedených mlékárenských skvostů nabízely hostesky ve stánku Agrární komory ČR i dalšího vítěze této soutěže, tentokrát ze Středočeského kraje. Byly to dva sýry, jeden s názvem plísňák, a pak další, také z malé rodinné selské mlékárny manželů Kopeckých z Chotusic. Ta nabízí sýry camembertského typu – sýru ušlechtilého s pikantní příchutí po žampionech. Specialitou této mlékárny je sýr dvouplísňový – český unikát, kdy sýr camembertského typu je doplněn roquefortovým aromatem a lehce nahořklou chutí modrozelené plísně uvnitř těsta. Novinkou je sýr Popelák, kdy sýr camembertského typu zraje pod vrstvou popela, který je rostlinného původu. Popel dodává sýru aroma a jedinečný vzhled. Je vyroben takovou technologií, aby bylo odstraněno jeho pískovatění v ústech. Není divu, že porotci při výběru nejlepších středočeských potravinářských specialit dali při hodnocení nejvyšší známku právě těmto sýrům. I ty mohli návštěvníci veletrhu ochutnat.

Návštěvníky přitahovalo i hovězí uzené s pepřem

A co teprve, když šlo o jistou raritu z „dílny“ rodiny Kořínkových z Pardubic, kteří se se vší pečlivostí věnují řeznickému oboru. Jejich představované hovězí uzené s příchutí pepře lákalo kolemjdoucí, kteří po ochutnávce chtěli hned kupovat. A nebyl to jen tento vítězný výrobek soutěže z názvem Regionální potravina. Kořínkovi přivezli i vítězné suché salámy buď v klasické „štangli“, nebo jako korálky, které jsou dnes v módě po celé Evropě a na celosvětovém veletrhu Grüne Woche v Berlíně je letos uprostřed ledna nabízeli němečtí řezníci. Mohu prozradit, že i tam jsme ochutnali, ale ty naše, jak se po pravdě říká, nemají chybu. Plátek těchto jemných trvanlivých salámů na kousku chleba z Cvrčovic – to byla pro degustátory pohádka, jak někteří prozradili.

Není proto náhodou, že i chleba a pečivo byly na stánku Agrární komory ČR. Ani u těchto pekárenských výrobků nechybělo ozubené logo Regionální potraviny. V soutěži bodovala i cvrčovická pekárna ze středních Čech a kdo má ve svém okolí v Praze jejich prodejnu, nedá zejména na cvrčovický chleba dopustit. V současné době produkuje Cvrčovická pekárna s. r. o. nejen chléb, ale i další skupiny výrobků, jako jsou běžné i vícezrnné pečivo (například rohlíky, housky, dalamánky) a jemné pečivo (koláčky a vánočky). Celkem se jedná zhruba o 180 výrobků. Stěžejním produktem však zůstává stále Cvrčovický chléb.

Právě díky výjimečnosti výrobku, jako jsou především garantovaná třídenní konzumní jistota, ojedinělá chuť i vůně výrobku, veškeré výrobní vstupy čistě na přírodní bázi s více než 97% podílem surovin pocházejících přímo z České republiky a v neposlední řadě s obrovským podílem ruční práce, s tímto chlebem v soutěži Regionální potravina – Středočeský kraj zvítězila. Jak říká obchodní ředitel Milan Kvak, regionalita má pro pekárnu obrovský význam. Ostatně i další firma s diplomem nejlepšího regionální výrobku, jímž je Vaječná pomazánka od firmy Boneco, je ze Středočeského kraje. I tato lahůdka šla na stánku komory na odbyt . Ani v tomto případě se není čemu divit. Kdo výrobky Boneca sleduje, ví, že třeba její majonézy vítězí v různých odborných testech a hořčice je jediná svého druhu na českém trhu v kvalitě bio.

Víno z Templářských sklepů a šťávy od Vitaminátora

A co by to bylo za ochutnávky, kdyby chybělo něco k zalití hrdla. Nabízely se ke koštu i čisté ovocné šťávy firmy Vitaminátor ze severu Moravy od rodiny Soškových. I o nich jsme v Knihovničce – recepty informovali. Je to zhruba rok a od té doby na sobě firma hodně zapracovala a její kelímky s těmito zdravými ovocnými šťávami se dostaly do mnoha škol. Dětem se dostává v této podobě s každým douškem příliv potřebných vitamínů, a to dokonce v další z mnoha chutí – rakytník v kombinaci s jablkem. Nechyběla ani vína z moravských Templářských sklepů v biokvalitě.

Kdo tedy během veletrhu navštívil stánek Agrární komory ČR, má nyní o čem přemýšlet. Zdravý a chutný dárek přijde totiž vždycky vhod a pokud tyto dobroty začne cíleně nabízet ve své síti prodejen i Billa, budou snáze dostupné. To je také cíl společného projektu Agrární komory ČR s řetězcem Billa, jehož prostřednictvím se propagují a nabízejí české biopotraviny a nově to budou i regionální speciality, o něž byl zatím velký zájem především na farmářských trzích.