Přeštické prase vítězem
Zdroj: AK ČR
V minulém čísle jsme informovali o dění na Zemi živitelce v Českých Budějovicích, kde mimo jiné iniciovala Agrární komora ČR spolu s Výzkumným ústavem živočišné výroby v Uhříněvsi srovnávací spotřebitelský test na maso z přeštického prasete a dalších kříženců. Jak se ukázalo, návštěvníci agrosalonu, odborná veřejnost i novináři, celkem 114 respondentů, dali přednost jednoznačně „přeštíkovi“. To potěšilo zejména řezníky, kteří tvrdí, že pro jejich účely je přeštické prase svými chuťovými vlastnostmi a skladbou masa nejlepší. Grafy ukazují, jak test skutečně vyšel.
Při hodnocení vařeného kolena dalo 59 % respondentů přednost přeštickému plemenu proti 41 % respondentům, kteří lépe hodnotili výrobek z masného hybrida.
zdroj: Eugenie Línková
Zařazeno v Aktuality, Potravinová soběstačnost