KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Devět nových výrobků obdrželo značku Regionální potravina Ústeckého kraje

17/09/13
viz. zdroj

Zdroj: MZe

13.9.2013 – (Litoměřice, 13. září 2013) Tradiční veletrh Zahrada Čech dnes odstartoval slavnostním vyhlášením vítězů soutěže Regionální potravina Ústeckého kraje. Z rukou ministra zemědělství Miroslava Tomana získalo ocenění hned devět místních producentů. Vítězní výrobci už nyní zaznamenali zvýšenou poptávku po jejich zboží.

„Zahrada Čech nemohla být zahájena lépe než oceněním producentů, kteří se snaží nabízet kvalitní regionální potraviny. Velmi mne těší, že právě v Ústeckém kraji, který si lidé mohou spojovat spíše s  průmyslem, existuje tolik kvalitních výrobců. Letos se nám sešlo devět oceněných, což považuji za velký úspěch,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman. Značka Regionální potravina se uděluje ve 13 regionech České republiky, každý rok ministerstvo ocení na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. Hodnotí se zejména použité suroviny, vztah výrobku k regionu, inovace či specifické senzorické vlastnosti.

„Značka Regionální potravina je pro naše producenty velmi důležitá. Den po vyhlášení letošních vítězů se kupříkladu zcela vyprodal oceněný chléb a uzeniny. V současné době lze tyto potraviny zakoupit například v teplickém farmářském obchodě, ale jelikož se zájem zákazníků neustále zvyšuje, uvažujeme o otevření speciální prodejny,“ vysvětluje Radomíra Plachá z Okresní agrární komory Most, která je regionálním koordinátorem soutěže.

Mezi letošními oceněnými producenty je i pekařství Limma food. Na jejich obratu se značka Regionální potravina pro Kvasový chléb výrazně projevila. „Po vyhlášení ocenění se v našich dvou děčínských prodejnách zvýšil obrat o 150 %. Je vidět, že zákazníci na kvalitu a regionálnost potravin slyší,“ poznamenal majitel pekárny Michal Svoboda.

Slavnostní vyhlášení proběhlo v úvodní den veletrhu Zahrada Čech 2013. Návštěvníci se mohou po celou dobu konání těšit na tradičně bohatý sortiment potřeb pro zahradu a chalupaření a kulturní program. Veletrh na litoměřickém výstavišti trvá až do 21. září 2013.

Značku Regionální potravina Ústeckého kraje 2013 obdržely tyto výrobky:

Kategorie: Oceněný výrobek a výrobce:

  1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas Žatecký výběrová šunka H + b Jatky Žatec s.r.o.
  2. Masné výrobky trvanlivé Novobranské korálky CHOVANEČEK, a.s.
  3. Sýry včetně tvarohu Čerstvý kozí sýr Legenda Barbora Marešová
  4. Mléčné výrobky ostatní BIO máslo cihla POLABSKÉ MLÉKÁRNY a.s.
  5. Pekařské výrobky včetně těstovin Kvasový chléb LIMMA food, a.s.
  6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Beránkův čokoládový dort Robert Beránek
  7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Sadařův mošt – jablečný s dužinou odrůdový „ŠAMPION“ LoPe Fruit s.r.o.
  8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Svádovské jahody Ing. Stanislav Štrympl
  9. Ostatní Lužické bramborové šišky s mákem Karel Švambera

 

Kontakt pro další informace:

HOLADOVÁ Ludmila
Okresní agrární komora Most
mobil: +420 602 341 689

O Regionální potravině

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. V současné době značku nosí 373 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.