KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Sklizeň obilovin je v druhé polovině. Výnosy jsou zatím lepší než loni.

20/08/13
viz. zdroj

Zdroj: MZe ČR

16.8.2013

Tisková zpráva – Žně v České republice jsou za polovinou. Na Moravě už zemědělci finišují, v Čechách je postup prací pomalejší. Podle posledních odhadů skončí sklizeň v obvyklém termínu koncem srpna. Díky současnému příznivému počasí se tak podařilo dohnat skluz způsobený pozdějším začátkem žní kvůli nepříznivému jaru a nedozrálým porostům obilovin a řepky.

Letošní výnosy obilovin jsou prozatím přibližně o tunu na hektar vyšší než loňské. Zatímco loni sklidili zemědělci v průměru z jednoho hektaru 4,4 tuny, v letošním roce je to 5,45 tuny obilovin.

„Podle údajů, které teď máme k dispozici, by měla celková produkce základních obilovin, jako je například ozimý ječmen a pšenice, přesáhnout 6,5 milionu tun, což je při srovnání s loňskou sklizní nárůst o 15,2 procenta,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Kvůli nepříznivému počasí v tomto roce museli zemědělci odložit začátek žní. Chladné jaro zpomalilo vývoj jednotlivých druhů obilovin, především jařin. Následovaly vydatné deště a sucha. Na úrodu ale toto počasí nemělo příliš velký vliv. Sucho se ještě může projevit lokálně, zejména na lehkých, písčitých půdách, kde může docházet k zasychání nedozrálých plodin. Slunné počasí posledních dní umožňuje rychlejší postup sklizně.

Dosavadní analyzované vzorky pšenice vykazují vysokou potravinářskou kvalitu. Příznivé počasí umožňuje zemědělcům urychlit práce. Zatímco začátek žní byl zpožděný kvůli studenému jaru až o čtrnáct dní, jejich konec bude podle odhadu jako obvykle na konci srpna,“ uvedl ministr Toman.

Zemědělci zatím sklidili více než polovinu osevních ploch v České republice. Zatímco na Moravě žně pomalu spějí k závěru, v Čechách je postup prací pomalejší. Je to dáno teplejšími klimatickými podmínkami v oblasti Moravy, ale i tím, že letošní nepříznivé počasí postihlo zejména Čechy.   

Dana Večeřová

ředitelka Odboru komunikace MZe