KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory MZe ČR

Tisková konference na téma: KONZUMNÍ VEJCE

14/06/13
viz. zdroj

Zdroj: AK ČR – TK ze dne 13.6.2013

Na minulé TK, která se konala 26.3. 2013 jsme optimisticky hovořili o vývoji výroby konzumních vajec a s nadějí hleděli do budoucnosti.

Zlomem se staly velikonoční svátky, kdy ze dne na den skokově klesla cena zemědělského výrobce(CZV) a ještě nebyl o vejce zájem, neboť se obchodníci předzásobili a také poklesl zájem spotřebitelů, kteří samozřejmě nakupují před Velikonocemi více. Vývoj cen zemědělského výrobce CZV je uveden v tabulce 1.

Bohužel spotřebitel poznal i pozná nízké ceny pro výrobce jen málo, neboť marže obchodníků a DPH činí v mnoha případech  skoro 40 % a tak celkové zvýšení spotřebitelské ceny je včetně DPH více jak 50 %.

Nechávám Vám na posouzení, jestli takový  nárůst je přiměřený! (Tabulka č. 2)

Bohužel situace je tak vyhrocená, že chovatelé díky nízkým cenám zemědělského výrobce musí nyní  zabíjet hejna předčasně.

Chovatelé investovali velké finanční prostředky do rekonstrukcí  a nových kapacit pro chov nosnic, na všem se podílel stát i EU (PRV) a nyní, když by se měly investice vracet tím, že se vejce budou prodávat za přiměřené ceny, tak se v obchodech prodávají vejce Lotyšská a Polska a tím podporujeme hospodářství jiných států, nikoliv naše.

Jak jme již informovali na minulé TK – v současné době je kapacita chovů pro nosnice tak vysoká, že zaručuje možnost zásobit celý náš trh vejci z ČR. Jsme asi první komodity, která může říci, že bychom v ní mohli být soběstační. (K 31.1. 2013 byla cca 6 mil. ks)

Seznam výrobců konzumních vajec : www.mtd-ustrasice.cz, část ústřední evidence.
www.cmdu.cz, www.svscr.cz  část : registrované subjekty – ostatní

TK se zúčastnili a informace poskytli:

Ing. Dagmar Tůmová,předsedkyně ČMDU, o.s.
Ing. Bohuslav Kohout, ředitel firmy PROAGRO Nymburk , a.s., člen Zlatá vejce a.s.
Ing. Vlastimil Brandejst, Výživa drůbeže Agrofert Zástupce Česká vejce a.s.


 

Vyjádření k studii časopisu D-test
Ing. Vlastimil Brandejs

Přírodní barviva se přirozeně vyskytují všude okolo nás. Souhrnně se nazývají karotenoidy. Jsou barviva rostlin, hub, řas, mikroorganismů a živočichů; jde o lipofilní organické látky ze skupiny tetraterpenoidů. Za svoji barevnost vděčí řetězci konjugovaných dvojných vazeb. Dělí se na dvě základní skupiny: karoteny (červené barvivo) a kyslíkaté sloučeniny (alkoholy, ketony apod.) odvozené od karotenů, které se nazývají xanthofyly (žluté barvivo). Karotenoidy se vyskytují v rostlinách a v nich se podílejí na přenosech energie při fotosyntéze; mají též ochranný účinek proti působení UV záření. Živočichové ani lidé je neumějí syntetizovat a musejí je přijímat z rostlinné říše, některé z nich (β-karoteny) působí jako provitaminy (prekursory vitaminu A). Mají výrazné antioxidační účinky. Spolehlivě lze využít jejich účinku v kombinovaných potravinových doplňcích. Karotenoidy chrání oči před silným slunečním zářením a zejména u starších lidí zabraňují poškození sítnice.

Antioxidanty jsou látky, jejíž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů – snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Tím omezují proces oxidace v organismu nebo směsích, kde se vyskytují. Z hlediska konzumentů lze hodnotit přítomnost antioxidantů kladně, jednak jejich užívání má příznivé účinky na zdraví, neboť snižuje pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob a některých druhů rakoviny.

Příjem karotenoidů: Karoteoidy se přijímají spolu s rostlinou potravou – zejména v zelenině, ovoci. Zatím bylo identifikováno přes 600 různých karotenoidních barviv.

Druhy karotenoidů:
beta-karoten (paprika, špenát, meruňky brokolice, zelí, třešně…), který je z nich nejznámější
alfa-karoten(mrkev, dýně)
kryptoxantin (mango, broskve, pomeranče, papája)
lykopen (rajčata, meloun, grapefruit, dýně)
lutein (zelí, paprika, vaječný žloutek, obilí, smetanka, měsíček, aksamitník…)
zeaxantin (kukuřice)
kantaxantin (zelené řasy, bakterie, korýši, kaprovité ryby, jedlé houby – např. liška obecná)

Kantaxantin – (β,β-karoten-4,4-dion) patří mezi xanthofyly. V přírodě je poměrně běžný. Jedná se o barvivo, které dodává pokrmům jemně růžovou barvu. Lehce se vstřebává v tucích. Hlavní zdroj příjmu je u lidí nepřímý – např. příjmem masa, často též vajec. Získává se extrakcí z lišky jedlé nebo synteticky z karotenu. Ten se získává z rostlin. Látka je bezpečná a zdraví spíše prospěšná. Jedná se však o látku, která je stejně jako většina karotenoidů, ale i chlorofylů, rozpustná v tucích. Tedy má stanovené maximální hladiny denního příjmu. Tyto látky stejně jako vitamíny rozpustné v tucích (A,D,E,K) musí být používány uvážlivě, neboť může hrozit předávkování. To se týká dlouhodobě používaných vysokých dávek. Kantaxantin se též používá jako součást „opalovacích“ krémů.

Z důvodu bezpečnosti potravin i krmiv byla zavedena evidence všech látek, které se používají jako doplňky, zchutňovala, aromata, konzervanty…, aby zákazníci věděli, že se jedná o bezpečné, zkontrolované a schválené látky. Jejich označení začíná písmenem E-číslo. Identifikace číslem E znamená kód, pod kterým je přídatná látka označována v mezinárodním číselném systému. Je to tedy číselný kód E je kód, pod kterým je přídatná látka označována úplně stejně na celém světě.

Přítomnost látek přídatných, které byly v potravině použity, musí být uvedena na obale, a to v sestupném pořadí podle toho, v jakém množství jsou v potravině obsaženy. Všechny karotenoidy, ať se jedná o přírodní nebo syntetické zdroje dostali číslo E. Konkrétně kantaxantin E161g.

Příklady E (éček)
E 140 (chlorofyl z kopřiv)
E160a(i) Směs karotenů      
E160a(ii) Beta-karoten (provitamín A)      
E160b Annato, Bixin, Norbixin    
E160c Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin      
E160d Lykopen ( Přírodní žluť 27)     
E160e Beta-apo-8-karotenal      
E160f Ethylester kyseliny beta-apo-8-karotenové     
E161a Flavoxantin   
E161b Lutein ( Smíšené karotenoidy, xanthofyly )     
E161c Kryptoxantin   
E161d Rubixantin      
E161e Violoxantin      
E161f Rhodoxantin      
E161g Kantaxantin ( CI potravinářská oranž 8 ) 
E162 Betanin ( Betalainová červeň )     
E163 Anthokyany

Názvy to jsou jistě hrozné, označení E vypadá hrozivě, přesto se jedná o rostlinná barviva, která běžně přijímáme v ovoci a zelenině. Je pravda, že některá Éčka mohou být pro určité lidi nebezpečná, a sice v tom smyslu, že u nich mohou vyvolat alergickou reakci. Alergickou reakci ovšem může vyvolat u susceptibilních lidí řada potravin, např. lískové oříšky, mléko, rybí maso, dary moře, atd. a přitom o nich nikdo neprohlašuje, že jsou životu nebezpečné, i když pro lidi na ně alergické životu nebezpečné být mohou. Myslím však, že Éčka nejsou předmětem tohoto článku.

Proč se dostal Kantaxantin do povědomí o své nebezpečnosti? V USA je toto barvivo povoleno jako potravinový doplněk užívaný per os ve formě tablet místo samoopalovacího krému. Bohužel se vyskytli lidé, kteří přes stanovenou maximální hladinu, brali velmi vysoké dávky. Po vysazení těchto pilulek problémy opět vymizely. FDA (Federal Food and Drug Administration) americký úřad pro kontrolu potravina léků tyto tablety následně zakázal. Pokud byste si to samé chtěli způsobit např. snědením vajec, která obsahují kantaxantin, museli byste jich denně sníst asi 80 – 100 po dobu min. 1 týdne, abyste dosáhli předávkování.

Evropské i české úřady však v rámci předběžné opatrnosti tento doplněk pro přímou spotřebu lidí nepovolily. Testy bezpečnosti použití tohoto barviva byly dokončeny již v roce 1995  JoinFAO/WHO expertním výborem pro potravinářské přísady (JECFA) a byly stanoveny přijatelné denní dávky (ADI) pro canthaxantin na 0,03 mg/kg živé hmotnosti. Následně proběhlo hodnocení bezpečnosti uvnitř EU v roce 1997 Vědeckou komisí pro výživu. Může se však používat ve výživě zvířat. Používání doplňkových látek se řídí zákonem o krmivech č. 91/1996 Sb v poslední úpravě z 23.2.2011, zákon o krmivech provádí se provádí vyhláškou č. 356/2008 Sb, v poslední úpravě ze dne 27.03.2013.

Barviva včetně pigmentů 1))
1. Karotenoidy a xantofyly

Č. EU:    E 161g
Doplňková látka:  Kantaxantin
Chemický vzorec:  C40H52O2

Povolení se vtahuje na   max. povolené hodnoty
Druh nebo kategorie zvířat:
drůbež kromě nosnic   25 mg/kg *)
nosnice      8 mg/kg *)
losos, pstruh    25 mg/kg *)
psi, kočky a okrasné rybky  — (bez limitu)

Konec období povolení : bez časového omezení
Jiná ustanovení: *)ve směsi s jinými karotenoidy a xantofyly nesmí celková koncentrace směsi v kompletním krmivu překročit 80 mg/kg, použití povoleno od stáří 6 měsíců ve směsi s astaxantinem nesmí celková koncentrace směsi v kompletním krmivu překročit 100 mg/kg

Zdá se, že někteří lidé mají problém, pokud se látka objeví jinde, než čekali a berou to jako podvod na zákaznících. Tyto barviva se používají již 40 let a nikdy to nikomu nevadilo, dosud nikdo takové označování nepožadoval. Další problém je, že údajů na obalech vajec je již tak velké množství a je otázka, zda se v deklaraci barviv někdo kromě chemiků, lékařů, veterinářů, nutričních poradců a jiných zainteresovaných profesí a osob vyzná a zda to lidem nepřinese ještě větší zmatek. Vězte, že celý potravinářský a zemědělský sektor je pod bedlivou kontrolou státních orgánů jako jsou SVS, ÚKZÚZ, ÚSKVBL…