KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr Bendl: Ukrajina má zájem o spolupráci s ČR v bioenergetice a pěstování chmele

24/05/13
viz. zdroj

Zdroj: MZe ČR

24.5.2013

Tisková zpráva – O posílení spolupráce zejména v oblasti bioenergetiky, biopaliv a chmelařství jednal na Ukrajině ministr zemědělství Petr Bendl. Na návštěvě ve dnech 22. až 24. května ho doprovázela skupina českých podnikatelů, kteří přijeli na Ukrajinu navázat obchodní spolupráci.

„Chmel již na Ukrajinu vyvážíme a chtěli bychom posílit naše pozice na tomto trhu,“uvedl ministr Bendl během jednání se svým ukrajinským rezortním kolegou Mykolou Prysjažňukem. 

Ukrajina má podle ministra zájem také o spolupráci v oblasti biopaliv a bioenergetiky. „Nabídli jsme ukrajinské straně naše významné zkušenosti v těchto oborech,“ řekl ministr. „Kromě toho budeme spolupracovat s ukrajinskou veterinární službou v oblasti bezpečnosti a kvality potravin,“ dodal Petr Bendl.

Jeho ukrajinský rezortní kolega Prysjažňuk uvedl, že ukrajinská vláda je připravena poskytnout spolupráci s Českou republikou státní podporu.

„Máme velký zájem o spolupráci, Češi dosáhli v mnoha zemědělských oblastech významných úspěchů,“ řekl Mykola Prysjažňuk.

Ministr Bendl se v Kyjevě  kromě jednání s tamními představiteli zúčastnil konference týdeníku Kyiv Post na téma Ochrana Ukrajiny v otázce dodávek potravin: kvantita, kvalita a bezpečnost a výstavy Agro 2013. 

Skupina podnikatelů pak na Ukrajině jednala především o možnostech rozšíření vzájemného agrárního obchodu a zapojení českých firem do investičních projektů.

Tiskové oddělení MZe