KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory MZe ČR

Zlaté české potraviny

11/04/13
viz. zdroj

Zdroj: AK ČR

V době, kdy jedna kauza týkající se nekvalitních, kontaminovaných nebo dokonce zkažených potravin střídá další, zorganizovala Agrární komora ČR tiskovou konferenci. Na ní se vystřídali zástupci tří českých firem, které se věnují ekologickému zemědělství, výrobě biopotravin se snadnou dohledatelností. V následujícím textu tyto firmy představujeme.

Společnost Schubert partner provozuje v ČR drůbežárny

V roce 1991 založil Michael Schubert velkoobchodní firmu Michael Schubert s předmětem podnikání Nákup zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej. Základní a nejvíce obchodovanou komoditou byla distribuce čerstvých konzumních vajec. V roce 2002 došlo k realizaci vlastní provozovny na skladování, třídění a balení vajec v Praze v areálu žižkovského nákladového nádraží.

V roce 2004 byl založen nový podnikatelský subjekt Schubert Partner, a. s., který přebírá převážně obchodní aktivity a svým image si otevírá cestu na trhy států Evropské unie.

V závěru roku 2010 bylo uvedeno do provozu moderní výrobně skladové centrum se zázemím pro administrativu o celkové ploše 6500 m2 s denní balicí kapacitou přesahující počet jednoho milionu vajec. Přeprava vajec je zajišťována vlastními izotermickými vozidly schválenými veterinární správou.
Prostřednictvím svých dalších společností provozuje Schubert partner, a. s., drůbežárny po celém území České republiky. Má tak drůbežárny v obcích Černčice, Lenešice, Svinčany, v Chrudimi, Kuníně, Vražné, Loučkách, a v Cholticích-Luhy.

Nosnice na těchto farmách se chovají v různých typech technologií. Ve zmodernizovaných klecových systémech, kde minimální užitná plocha na nosnici je 750 cm2, mají hnízdo, stelivo na hrabání, hřady, samozřejmě pítka a krmítka. Na farmě Svinčany se jedná o podestýlkový chov, tam se mohou slepice pohybovat volně po hale, snášet vejce do hnízd a stát na hřadech. Ze dvou farem na úpatí Oderských vrchů pocházejí vejce Bio Natur. Nosnice tam mají přístup na louku a do ořechového sadu na břehu řeky Odry. Jsou vybudovány přirozené úkryty, volně se pohybují a podle libosti se popelí. Jejich strava je pestřejší, což se odráží i na kvalitě vajíček. Tři hejna nosnic vyprodukují ročně 2,7 milionu biovajec. Na farmě Vražné u Nového Jičína je ve výstavbě hala pro voliérový chov nosnic s možností volného výběhu.

V současnosti si firma zajišťuje i svůj odchov malých slepiček na farmě v Lenešicích, Chrudimi a ve Vražném. Provozuje také melanžárnu na zpracování vajec třídy B na farmě v Černčicích. Doplňkově produkuje vejce křepelky japonské. „Velkou pozornost věnujeme možnosti obohacování vajec, především o selen, omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, či další vitamíny a minerální látky. Do krmiva nosnic se přidává seleničitan sodný, který se následně vstřebává do vajíčka. Přidáním lněného oleje a rybího tuku se zvyšuje podíl n-3 polynenasycených mastných kyselin. Čtyři druhy zrnin, pšenici, ječmen, kukuřici a tritikale, obsahuje cereální krmná směs. Na obohacená vejce z naší produkce jsme získali ocenění ministerstva zemědělství, certifikát Klasa. Týkají se vajec Omega Pro, Cereál Q, Bio Natur, podestýlkových vajec Welfare a vajec Tuzemská. CZ,“ uvedla manažerka pro styk s tiskem Simona Halášková. Novinkou jsou vejce Fitness a Křepelčí vejce. „Naše společnost dodává vejce z vlastní produkce i z dovozu do řetězců, jako jsou Billa, Makro, Kaufland, Penny, Inter Spar, COOP, Žabka a dále do jednotlivých prodejen v rámci tržní sítě celé České republiky. Příležitostně po dobu velikonočních svátků nabízíme vařená barvená vajíčka a bílá čerstvá vejce,“ dodala.

Pečivo s certifikátem bio

Druhou firmou, kterou novinářům na tiskové konferenci představila Agrární komora ČR, je pekárna Lično. Její historie sahá zhruba do roku 1961. Tehdy byla uvedena do provozu moderní linka na výrobu chleba s instalovanou parní sázecí pecí o pečicí ploše 24 m2. Tehdejším investorem byla LPD Jednota. Soustředěním výroby z osmi uzavřených malých provozoven byla naplněna kapacita nové provozovny na šest tun za den. Od roku 1962 provozovaly pekárnu Východočeské mlýny a pekárny Pardubice n. p., později Pekárny a cukrárny s. p. Pardubice. Díky postupným rekonstrukcím denní výroba představovala 16 tun.

Nová etapa rozvoje provozovny nastala v roce 1991, kdy došlo k privatizaci a v aukci získala pekárnu firma BEAS a. s. Hradec Králové. Vedení společnosti si uvědomovalo, že firma s tak malým sortimentem nemůže obstát v konkurenčním prostředí. Proto v několika etapách došlo k modernizaci a rozšíření provozu s vybavením moderní technologií jak na výrobu chleba, tak pečiva. Pekárna Lično má tak v současné době v provozu celkem devět výrobních linek, hodinový výkon výroby chleba je 900 kusů na industriální lince a 600 kusů na řemeslné lince, celkem tedy 1500 kusů chleba o hmotnosti 1150 g za hodinu. Běžné pečivo vyrábí výkonem 21 500 kusů za hodinu. Firma zásobuje zhruba 900 zákazníků na území osmi okresů Královéhradeckého a Pardubického kraje 41 pekařskými vozy, výhradně značek Mercedes, Renault a Iveco. Mezi dlouhodobé zákazníky patří pět spotřebních družstev (Jednoty, Konzumy) v regionu Královéhradeckého a Pardubického kraje, prodejny nezávislého trhu, nemocnice, školy, domovy důchodců a další. Ze zahraničních řetězců působí v současné době ve společnosti Kaufland ČR, Billa s. r. o., Tesco Stores ČR a. s. a Penny Market s. r. o. V současné době má společnost Beas, a. s., vypracován projekt výstavby nové moderní pekárny „na zelené louce“ v oblasti Podkrkonoší (okres Trutnov). Na vlastních firemních pozemcích o rozloze 15 ha je již dokončeno územní řízení.

Mezi řadu úspěchů společnosti Beas, a. s., patří pětkrát absolutní vítězství v soutěži Potravinářská firma Královéhradeckého kraje v letech 2006– 2010, dále ocenění Štikou roku 2009 v Královéhradeckém kraji pro nejdynamičtěji se rozvíjející firmu, Chléb roku 2010 v kategorii řemeslných chlebů a šestnáct oceněných výrobků národní značkou kvality Klasa. Firma Beas získala ocenění Regionální potraviny Královéhradeckého kraje s výrobkem Ananasový terč. Zároveň má společnost registrovány dva výrobky se značkou Orlické hory – originální produkt, které garantují zákazníkům původ v daném regio nu, výrobu tradiční technologií z místních surovin, šetrnost k životnímu prostředí a v neposlední řadě i vysokou kvalitu. Společnost má též certifikovánou biovýrobu pekařských výrobků.

Nedoceněné luštěniny v našem životě

Velkému zájmu novinářů se na tiskové konferenci těšila i třetí rodinná firma Ceria z Brna. Léta vyvíjí obalovou směs Hraška a dává jí podobu dobrých jídel. Namísto vajec se používá hrachová mouka, a to jak ve slaném, tak sladkém provedení, a mění se v těstíčka jako obal zeleniny při smažení nebo na polévku či na sladké těstíčko k obalení ovoce. Podle Škvařilových, jak se rodiče a syn Jan z firmy Ceria jmenují, po celá staletí tvořily luštěniny neodmyslitelnou součást každodenního jídelníčku člověka a v mnoha východních zemích je tomu tak dodnes. „Naši předci na svých polích moudře střídali plodiny tak, aby z toho měli sami co největší užitek, ale pamatovali i na zdraví půdy do budoucnosti. V péči o půdu má pravidelné zařazování luštěnin do osevního postupu velkou důležitost. Kromě obohacení stravy člověka a zvířat tak tvoří pěstování hrachu důležité nenahraditelné přírodní hnojivo pro regeneraci a správný režim v půdě. Tím, jak klesá spotřeba luštěnin v naší republice (v období mezi dvěma válkami se jedlo 20 kg luštěnin na osobu a rok, v současné době to jsou necelé 2 kg na osobu a rok), klesá i množství luštěnin, které se vypěstují na našich polích. V současné době se již v ČR nepěstuje čočka a fazole,“ říká Jan Škvařil.

Luštěniny jsou opravdu zdravé a jsou zdrojem kvalitních bílkovin, vláknina obsažená v luštěninách posiluje činnost střev, proto jsou vhodné při zácpě i jako součást odtučňovacích kůr. Chrání naše cévy a srdce před ukládáním cholesterolu, posilují ledviny. Obsahují mnoho minerálních látek, jako jsou zinek, hořčík a železo v přirozené formě. „Je neuvěřitelné, jak jsou luštěniny prospěšné pro zdraví člověka, a to, co bylo dříve přirozenou součástí každodenního jídelníčku člověka, je dnes vědecky zkoumáno a dokazováno a znovu objevováno. Lidé trpí nemocemi, před kterými konzumace luštěnin chrání. Jedí vitamíny a minerály v krabičkách z lékáren a přitom tabulky výživových hodnot luštěnin ukazují, jaký poklad je v luštěninách skryt,“ dodává ke slovům syna jeho maminka Jana, která stála u zrodu firmy jako hlavní aktér.

Lidé jedli jednoduše – luštěniny, obiloviny, převážně kroupy, jáhly, pohanku a zeleninu, co si sami vypěstovali, převážně zelí, cibuli, česnek a kořenovou zeleninu. Statistika říká, že lidé netrpěli dnešními chorobami. „Zaujala mne práce kanadských odborníků, která sledovala skupinu 23 mužů a žen s nadváhou, kteří jedli 28 dní stravu doplněnou hrachovou moukou a dalších 28 dní konzumovali místo hrachové mouky pšeničnou bílou mouku. Jedním z výsledků této studie bylo zmenšení tukového polštáře kolem břicha žen po 28 dnech konzumace jídel s hrachovou moukou,“ dodala. Alarmující je skutečnost, že v průměru konzumujeme 10– 15 g vlákniny za den, přičemž doporučeno je konzumovat denně 20–30 g vlákniny.

Je tedy zřejmá nutnost zvýšit konzumaci luštěnin a celozrnných obilovin. Lepší představu o jejich denní potřebě nám udělá americké ministerstvo zemědělství, které doporučuje půl šálku (50 g) luštěnin na osobu a den, což představuje 18 kg na osobu a rok. Pro zajímavost, jedná se o stejné množství luštěnin, jaké jsme v ČR konzumovali v období mezi první a druhou světovou válkou,“ dává k dobru fakta Jana Škvařilová. Výrobky firmy Ceria z luštěnin se honosí právem známkou kvality Klasa a Škvařilovi s nimi budili velkou pozornost na mezinárodním zemědělském veletrhu Grüne Woche na českém stánku v Berlíně. Jejich hrachová směs má už dnes řadu příznivců a novináři po ochutnání zřejmě jejich řady rozšíří.