KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory MZe ČR

Svět: polovinu vyprodukovaných potravin nesníme

06/02/13
viz. zdroj

Zdroj: www.bio-info.cz

Podle zprávy   Institution of Mechanical Engineers  není   30 až 50 procent všech na světě vyrobených potravin nikdy snědeno.  

Důvodem pro to jsou nejrůznější překážky, jako nedostatečná infrastruktura, nedostatek skladů, příliš přísná pravidla pro data spotřeby, marketingové nástroje (kup 2 za cenu 1) a požadavek spotřebitelů na kosmeticky perfektní produkty.  

Zpráva Global Food; Waste Not, Want Not také zjistila:

  • Až 30 procent produkce zeleniny ve Velké Británii není nikdy sklizeno, protože nesplňuje přísné normy na fyzický vzhled.
  • Až polovinu všech potravin zakoupených v Evropě a USA spotřebitelé vyhodí.
  • Okolo 550 miliard m³ vody je ročně vyplýtváno na zemědělskou produkci, která nikdy neskončí na stolech spotřebitelů
  • Produkce 1 kilogramu masa vyžaduje 20 až 50krát více vody než produkce 1 kilogramu zeleniny
  • Poptávka po vodě v zemědělství by mohla do roku 2050 dosáhnout 10 až 13 trilionů m³. To je 2,5 až 3,5krát více než dnešní celková lidská spotřeba vody a může vést k nebezpečnému nedostatku vody po celém světě.
  • Snížením ztrát a plýtvání by mohla vzrůst dostupnost potravin o 60 až 100 procent.

Zdroj: BBC News UK