KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Kukuřice na výrobu bioplynu zůstane drahá

01/02/13
viz. zdroj

Zdroj: ÚZEI

Minimálně do léta musí provozovatelé bioplynových stanic počítat s vyššími cenami kukuřice na výrobu bioplynu.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Provozovatelé zařízení na výrobu bioplynu musí minimálně do léta tohoto roku počítat jak s pevnými, tak i silně kolísajícími cenami kukuřice. Na to upozorňuje aktuální zpráva amerického ministerstva zemědělství (USDA), která pro Spojené státy vychází z historicky velmi nízkého zásobení nejdůležitějšími obilovinami v příštích měsících.

USA jsou s velkým odstupem na první pozici světového žebříčku největších producentů a exportérů kukuřice, takže tamní situace v zásobování významně ovlivňuje i mezinárodní vývoj trhů. Washingtonští odborníci zvýšili prognózy spotřeby v USA ve srovnání s prosincem o 3 %. Současně snížili prognózy stavu zásob ve Spojených státech ke konci současného hospodářského roku, který trvá do konce srpna, o 6,8 %. To odpovídá poklesu o 39 %.

Také z globálního hlediska se rýsuje silnější pokles zásob kukuřice, a to podle prognózy amerického ministerstva zemědělství o 15,8 mil. t (12 %) na 116 mil. t. Nižší konečný stav byl v posledních 20 letech zaznamenán pouze dvakrát – v hospodářském roce 2006/07 a 2003/04.