KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Američtí farmáři rozorávají poslední zbytky prérie

28/02/13
viz. zdroj

Zdroj: ÚZEI

Boom biopaliv a vysoké ceny obilovin vedou americké farmáře k likvidaci přirozených travnatých ploch.

V roce 2011 bylo v USA poprvé zpracováno více kukuřice na bioetanol, než kolik bylo použito jako krmivo pro zvířata. S dramatickými důsledky, jak vědci nyní varují. Poslední zbytky původních ploch prérie v západním kukuřičném pásu USA mizí v rekordním tempu. V poslední době se totiž vyplatí provozovat zemědělství i zde. Boom biopaliv je zodpovědný za prudký růst cen obilovin. To vede americké farmáře k rozorávání prérie zejména v amerických státech Iowa, Minnesota, Nebraska a Severní a Jižní Dakota. Zde bylo v letech 2006 až 2011 ztraceno okolo 5300 kilometrů čtverečních travnatých ploch, varují experti.

Odborníci ze South Dakota State University porovnávají tempo, jakým se přirozené plochy v amerických státech ztrácejí, s kácením tropických pralesů v Brazílii, Indonésii nebo Malajsii v osmdesátých a devadesátých letech. Přeměna travnatých ploch od dvacátých a třicátých let neprobíhala, píší vědci.  Uvádí se, že již více než 99 % prérií zaniklo, ve státě Iowa dokonce 99,9 %.

Díky vysokým cenám surovin se farmáři v relativně suchých oblastech snáze smiřují s riziky v podobě sucha nebo půdní eroze, cituje německý portál Spiegel-Online a připomíná silná sucha v posledních letech. Tehdy farmáři navzdory těžkým ztrátám na výnosech, ale díky dobrému pojištění, dosáhli rekordních zisků.