KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Mají české vitamíny šanci?

23/11/12
viz. zdroj

Zdroj: AK ČR

Výjezdní tiskovou konferenci zorganizovala v minulých dnech Agrární komora ČR spolu se zemědělskou firmou AGRO Jesenice do jejích prostor živočišné produkce s nahlédnutím do útrob bioplynové stanice. Hlavním cílem výjezdu dvaceti novinářů, ale i přizvaných zástupců obchodních řetězců byla Mrazírna Vestec, která je součástí této zemědělské společnosti. Je to dnes jediná větší česká mrazírna, kde se zpracovává jen česká zelenina a české ovoce, nic z dovozu.

 

„Závod byl postaven na zelené louce v letech 1989–1990 v rámci tehdejšího rozvoje biotechnologií, měl zajišťovat meristémovou frigosadbu jahodníku, ročně třináct milionů sazenic pro celé tehdejší Československo. Původní záměr se v době transformace neuskutečnil a postupně byl závod přebudován na zpracování ovoce a zeleniny technologií hlubokého zmrazování,“ vysvětlil během tiskové konference novinářům ředitele AGRO Jesenice Ing. Josef Kubiš.

Postupný pád českých mrazíren

Nástupem obchodních řetězců a vstupem do Evropské unie vzrostla konkurence, nastal neúměrný tlak na ceny, a tak stávající mrazírny zeleniny, jako byly Litoměřice, Mochov, Kunovice a Olomouc, začaly mít ekonomické problémy a postupně ukončily svoji činnost. Dnes je Mrazírna Vestec jediný větší závod, který se zabývá zpracováním zeleniny po celý rok.

„V poslední době se naši spotřebitelé začínají vracet k českým potravinám, a tak je o naši produkci zvýšený zájem jak ze strany velkoobchodních firem (Nowaco, Polar, Coop), tak i ze strany obchodních řetězců (Makro, Metro SK, Kaufland, Billa, Equus),“ doplnil Vratislav Hruška, vedoucí divize Mrazírny Vestec.

V mrazírně pracuje 45 pracovníků, roční produkce je 250 milionů Kč. „Ročně vyrobíme 11 000 tun mražené zeleniny a v menší míře zpracováváme i ovoce. V současné době rozšiřujeme kapacitu výrobních linek a skladů, abychom ročně zpracovali až 15 000 t mražené zeleniny. Pro srovnání, Mochovské mrazírny vyráběly 20 000 t mražené zeleniny,“ dodal Hruška.

Jedním z hlavních výrobních programů je zpracování špenátu, kterého mrazírna vyrobí 4–5 tisíc tun v jarní a podzimní kampani. Vyrábí špenátový protlak, špenátový protlak ochucený se smetanou v malém i velkém balení. V současné době zavádí na trh nový výrobek, řezaný listový špenát, o který je ze strany spotřebitelů značný zájem. Dále zpracovává ostatní zeleninu – mrkev, celer, petržel, pastiňák, hrášek, zelí, kapustu, květák, brokolici, fazolky, kedlubny, rajčata, papriku, kukuřici, česnek a jako novinku připravuje mražený chřest. Z ovoce zpracovává hlavně rybíz a borůvky.

Chtějí zboží pod svou značkou

Převážná část surovin pochází od českých pěstitelů z Polabí a jižní a severní Moravy. Dnes mají pěstitelé zájem i o výrobu průmyslové zeleniny, protože ve Vestci mají zajištěnou garanci odběru i pravidelné platby za dodané zboží. „Během let jsme si vytvořili síť dodavatelů, proto můžeme garantovat, že výrobní program pochází od českých pěstitelů,“ řekl Ing. Hruška.

V provozu jsou čtyři linky na zpracování – linka na špenát, linka na hrášek, linka na košťáloviny a plodovou zeleninu a linka na kořenovou zeleninu. Kapacita je podle druhu 1,5–3 t za hodinu. Zelenina se co nejdříve po sklizni zpracovává, řádně očistí, popřípadě nařeže, zblanšíruje a pak se šetrně hluboce zmrazí šokem při –40 OC (nepotrhají se stěny buněk). Veškeré technologie odpovídají normám, splňují HACCP a IFS. Ve Vestci i v mateřské firmě v Jesenici jsou proto právem hrdí na své mražené zboží a chtějí, aby se tyto výrobky nemusely skrývat pod nečitelné značky řetězců nebo jejich velkododavatelů.

„Vyrábíme zhruba 35 výrobků, jednodruhové, ale i celý sortiment směsí. Suroviny pro další zpracování, jako jsou hrášek, kukuřice, mrkev a další, dáváme do průmyslového balení 20 kg. Pro gastro děláme balení 2,5 kg a pro malospotřebitele do retailového balení 0,3–1 kg. Menší část výroby balíme do privátních značek našich odběratelů, ostatní je baleno do vlastních obalů pod značkou AGRO Jesenice. Pro náročné zákazníky vyrábíme prémiovou řadu zeleniny. Naše výrobky získaly několik ocenění značky Klasa a Regionální potravina. V současné době pochází dvě třetiny spotřeby zeleniny z dovozu a my naší výrobou chceme pomoci k návratu k českým potravinám vypěstovaným a zpracovaným u nás,“ zdůraznil novinářům Ing. Hruška.