KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Plochy máku klesají

09/08/12
viz. zdroj

Zdroj: www.agroweb.cz

Fialová Zuzana (8.8.2012)

Osevní plochy máku v České republice v posledních letech výrazně klesají. Zatímco v roce 2008 se tato plodina v tuzemsku pěstovala takřka na 70 tisících hektarech, letos její osevní plocha činila již jen 18 363 hektarů. Hlavním důvodem poklesu jsou dovozy levného nepotravinářského makového semene. To kvůli nízké ceně některé firmy dováží do ČR a přimíchávají ho do potravinářské produkce. Uvedl to předseda představenstva sdružení Český mák Petr Šimek na tiskové konferenci v Praze, kterou pořádala Agrární komora ČR.

 

"Mák odchází z českých polí, což je hrozná škoda," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba, podle něhož na úkor této v českých zemích po staletí pěstované plodiny dále rostou plochy řepkových a obilných polí, což není dobře. Pokles osevních ploch potvrzuje jednatel jednoho z největších tuzemských pěstitelů máku, společnosti Lupofyt z Chřášťan na Rakovnicku, Jaroslav Mikoláš. "My jsme pěstovali i 400 hektarů máku, v letošním roce máme už jen 160 hektarů," poznamenal. Levné dovozy odpadů farmaceutického průmyslu podle něj sráží výkupní ceny suroviny. Následné vývozy směsí technického a potravinářského máku však hlavně poškozují jméno českého máku v zahraničí. Tuzemští pěstitelé jsou přitom závislí na vývozech, více než 90 procent plodiny se ze země vyváží.
Do České republiky dovážené technické máky jsou odpadem z farmaceutické výroby a nejsou určeny pro kulinární účely. Takto získané semeno nemá chuťové vlastnosti potravinářského máku. Navíc je jako odpad vždy levnější než potravinářský mák. Ekonomika pěstování technických odrůd totiž stojí na ceně izolovaných morfinových alkaloidů používaných k výrobě léčiv. Zatímco náklady na produkci jednoho kilogramu makového semene přesahují i u těch nejlepších tuzemských pěstitelů 20 korun, technický mák kupují dovozci běžně za 13 až 17 korun. Je však znám i případ při němž stál mák dovezený ze Slovenska jen necelé čtyři koruny. "Pro to, aby se udržela i kvalita potravinářského máku uváděného do oběhu, připravilo ministerstvo zemědělství novelizaci legislativy, ve které bude stanoven nejvyšší obsah morfinu v semeni máku na 25 mg/kg máku," řekl mluvčí ministerstva Jan Žáček. Pokud bude legislativní proces bez komplikací, mohla by nová legislativa začít platit od příštího roku. Zatímco v roce 2009 dosahovaly dovozy technického máku do České republiky 1672 tun, loni to bylo již 4300 tun. Největším dovozcem byla loni Austrálie před Španělskem. Jenom během letošního ledna a února to bylo 1400 tun. Na vývoz směřuje převážná většina v tuzemsku vypěstovaného máku. Loni to například bylo 26.000 tun z celkem vypěstovaných 26350 tun. Úspěchu českého máku v zahraničí podle odborníků kromě jeho vysoké kvality nahrává fakt, že řada zemí, které byly dříve jeho tradičními pěstiteli, jeho produkci kvůli obavě ze zneužívání máku k výrobě narkotik opustila. Česká republika však až na malé výjimky zatím žádné větší případy zneužívání makoviny nezaznamenala.
Makovina používaná dále pro výrobu léků se z České republiky dlouhodobě vyváží. Obsahuje však několikanásobně menší množství morfinu než průmyslové máky určené pro farmacii, a zájem o ni proto klesá.
Podle pěstitelů přes razantní pokles ploch zůstává patrně Česká republika světovou jedničkou v pěstování potravinářského máku před Tureckem. Podle neoficiálních zdrojů nejvíce máku na světě pěstují v Afghánistánu, tamější produkce je však nelegální a slouží téměř výhradně k výrobě drog.