KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Zařízení na výrobu bioplynu nahradí dvě jaderné elektrárny

07/06/12
viz. zdroj

Zdroj: www.agronavigator.cz

 

Koncem roku 2011 poskytlo celkem 7 100 bioplynových stanic v Německu dostatek energie pro více než pět milionů domácností a pokrylo přibližně tři procenta spotřeby elektrické energie.

Zařízení na výrobu bioplynu jsou trendem. Pět milionů domácností v Německu bylo koncem roku 2011 zásobeno jejich celkovým výkonem, který nahradil dvě jaderné elektrárny.

 

Celkem 7 100 zařízení na výrobu bioplynu s instalovaným elektrickým výkonem zhruba 2 800 megawattů produkovalo koncem roku 2011 v Německu elektrickou energii z rostlinné a živočišné biomasy. Podle nedávno zveřejněných informací Spolkového ministerstva pro výživu, zemědělství a ochranu spotřebitele tato zařízení poskytla dostatek energie pro více než pět milionů domácností a pokryla přibližně tři procenta německé spotřeby elektrické energie.

 

Velká přednost: skladovatelnost


Potenciál v současné době instalované produkce bioplynu stačí k tomu, aby nahradil dvě jaderné elektrárny a pokryl tak část energetické potřeby vzniklé v důsledku odklonu od jádra. Zvláštního významu dosahuje a za velkou přednost je považována skladovatelnost bioplynu. Zařízení na výrobu bioplynu tak mohou sloužit k vyrovnávání kolísajícího energetického výkonu větrných a solárních elektráren. Právě tyto funkce by v budoucnu měly být dále rozvíjeny.