KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Cesta na jatka nesmí být utrpením!

23/03/12
viz. zdroj

RNDr. Pavel Poc, MEPpavel.poc@europarl.europa.eu

 

Europoslanci podpořili kampaň 8hours proti týrání zvířat jedoucích na porážku

Štrasburk, 15.3.2012 Podařilo se! Zvířata jedoucí na porážku by už brzy nemusela při transportu po Evropě zbytečně trpět.

 

Evropská komise a Rada EU dostanou v nejbližší době na stůl výzvu Evropského parlamentu, aby omezily délku přepravy zvířat na jatka na maximálních osm hodin. Myšlenka má navíc podporu více než milionu signatářů petice 8hours (www.8hours.eu).

 

„Ano, ta zvířata si jedou pro smrt. Ale to snad ještě neznamená, že je máme nechat trpět!“ vysvětluje své motivy jeden z autorů zmiňované písemné deklarace (http://bit.ly/xu3TEk), český europoslanec Pavel Poc.

 

Pavel Poc začal společně se svými kolegy z Evropského parlamentu sbírat podpisy pod prohlášení loni v listopadu. Potřebné nadpoloviční většiny, tedy minimálně 378 poslanců, dosáhli včera (prohlášení podpořilo 391 poslanců), den před stanovenou lhůtou! Dnes v poledne to slavnostně oznámili na plenárním zasedání ve Štrasburku. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz předá výzvu následně Evropské komisi a vládám členských států EU.

 

„Je to úspěch, mám velkou radost,“ říká europoslanec Poc. „Od písemného prohlášení je ke skutkům sice ještě daleko, ale snad všechny tyto iniciativy společně vytvoří dostatečný tlak, aby ke změně potřebné legislativy opravdu konečně došlo“.

 

Situace je opravdu zoufalá. Desetitisíce dosud živých zvířat jsou běžně transportovány přes celý kontinent, hodiny a hodiny, v horku i v mraze, v naprosto nevyhovujících stísněných podmínkách, aby nakonec ta zvířata, která transport přežila, putovala krátce po vyložení rovnou na porážku. Platná evropská legislativa je stále ještě zcela nedostatečná.

 

"Není skutečně žádný důvod působit živým tvorům zbytečné utrpení. Extrémně dlouhé transporty takovým utrpením rozhodně jsou, a to i kdyby byly dodržovány všechny předepsané postupy. Jakože nejsou,“ rozčiluje se Pavel Poc, doktor přírodních věd.

 

Podle nezávislých studií je v EU každoročně přepraveno přibližně 37 milionů kusů živého skotu, prasat, ovcí, koz a koní. Navíc přes miliardu kusů drůbeže. Telata putují tři tisíce kilometrů z Litvy do Španělska, prasata zase dva tisíce kilometrů z Nizozemska do Rumunska. I přes Českou republiku…

 

Česká republika má v tomto případě před vlastním prahem zameteno. „Naše veterinární správa skutečně dělá maximum. Provádí kontroly kamionů, vyžaduje školení personálu. Český zákon na ochranu zvířat navíc stanovuje maximální povolenou dobu přepravy živých zvířat v rámci republiky: nesmí překročit osm hodin. Ovšem tranzity přes naše území, to už je často něco jiného,“ dodává Pavel Poc.

 

Je to již druhá písemná deklarace, kterou český poslanec v Evropské parlamentu prosadil. Pro prohlášení o boji proti rakovině tlustého střeva a konečníku v Evropské unii (http://bit.ly/x0bn7p) získal 411 podpisů svých kolegů.

RNDr. Pavel Poc, MEP
pavel.poc@europarl.europa.eu

Poslanec Evropského parlamentu za ČSSD (S&D)
Člen výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), člen delegace ve Výboru pro parlamentární spolupráci EU-Rusko.