KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Vyhlášení nominace na celostátního vítěze Oranžové stuhy ČR roku 2011

30/09/11
viz. zdroj

Zdroj: MZe ČR

 

V Senátu Parlamentu ČR v Praze dnes byly vyhlášeny nominace na celostátního vítěze ocenění Oranžová stuha České republiky 2011 v rámci soutěže Vesnice roku 2011 v Programu obnovy venkova. Nominaci na celostátního vítěze Oranžové stuhy roku 2011 získala obec Pěnčín z Olomouckého kraje, obec Šípy ze Středočeského kraje a obec Řepeč z Jihočeského kraje.

„Ministerstvo zemědělství považuje rozvoj venkova za jednu ze svých priorit. Proto také podporujeme soutěž Vesnice roku, jejímž cílem je povzbudit obyvatele vesnic, aby se aktivně podíleli na rozvoji svých domovů. Chceme také upozornit na rozmanitost a pestrost Programu obnovy venkova a zároveň informovat širokou veřejnost o významu venkovského prostředí,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Jedním z vyhlašovatelů soutěže Vesnice roku je Ministerstvo zemědělství, které má ve své gesci oceňování Oranžovou stuhou. Toto ocenění Ministerstvo uděluje již popáté. Soutěží se na dvou úrovních, nejprve na krajské, poté na celostátní. Třináct obcí, které uspěly v krajských kolech a dostaly se tak do celostátního, získaly šeky do výše 600 tisíc korun. Celorepublikový vítěz obdrží šek do výše 800 tisíc korun jako dotaci na konkrétní projekt.

 

Na dnešním slavnostním vyhlášení nominace převzali   od ministra zemědělství Ivana Fuksy skleněnou plaketu a šek na dotaci 600 tisíc korun zástupci všech 13 obcí oceněných Oranžovou stuhou v krajských kolech soutěže Vesnice roku. Zástupci tří nominovaných obcí (Šípy, Řepeč, Pěnčín) na celostátního vítěze se zúčastní 6. října vyhlášení celorepublikového vítěze Oranžové stuhy ČR roku 2011 v obci Komňa ve Zlínském kraji, která získala titul Vesnice roku 2011.

 

Akce proběhla společně s vyhlašováním vítěze Zelené stuhy roku 2011. První místo a poukaz na dotaci v hodnotě 700 tisíc korun získala obec Drmoul z Karlovarského kraje. Druhé místo a poukaz na 400 tisíc korun získala obec Císařov z Olomouckého kraje a trofej a rovněž poukaz na 400 tisíc korun za třetí místo si odnesl starosta středočeské obce Teplýšovice.   

 

Do letošního ročníku Vesnice roku se přihlásilo 305 obcí a ocenění Oranžová stuha bylo uděleno ve všech třinácti krajích. Celorepublikového vítěze vybírá celostátní hodnotitelská komise. Členové komise posuzují, jak obce spolupracují se zemědělskými subjekty a místními dobrovolnými spolky v péči o zeleň, veřejná prostranství, při společné tvorbě koncepčních dokumentů, marketingu a distribuce místních zemědělských produktů. Komise také hodnotí, jestli se zemědělci významně podílejí na zaměstnanosti obyvatel obce anebo jak se zapojují do kulturního života v obci.

 

Ocenění za krajskou Oranžovou stuhu převzali zástupci i ostatních oceněných obcí – Dobrá Voda u Hořic (Královéhradecký kraj), Hýsly (Jihomoravský kraj), Jiratice (Kraj Vysočina), Kostelec (Plzeňský kraj), Malé Žernoseky (Ústecký kraj), Ratiboř (Zlínský kraj), Sadov (Karlovarský kraj), Studenec (Liberecký kraj), Úhřetice (Pardubický kraj) a Starý Jičín (Moravskoslezský kraj).