KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Komoditní rada ve shodě se statistiky

21/07/11
viz. zdroj

Zdroj: AK ČR

 

Na svém posledním jednání letos 21. června odhadovala komoditní rada pro obiloviny při Agrární komoře ČR osevní plochu 1 338 349 ha základních obilovin, Český statistický úřad k 31. květnu 1 349 662 ha. Vzhledem k tomu, že sklizňová plocha je vždy o něco nižší než plocha osevní, tak jsou oba údaje vlastně shodné.

 

Co se týká výše sklizně, tak odhad komoditní rady je nepatrně nižší o 100–150 tisíc tun. První odhady sklizně, které vydává ČSÚ k 20. červnu, bývají většinou vyšší než závěrečná bilance.

Celkovou výši sklizně odhaduje komoditní rada jako průměrnou, nárůst objemu proti roku 2010 je dán hlavně nižší sklizní v loňském roce o 0,424 miliony t proti průměru posledních deseti let.

Zatím to jsou první odhady, vše bude záležet na průběhu počasí při dozrávání a při vlastní sklizni. Pro domácí potřebu bude dostatek kvalitního obilí. Na druhou stranu se celosvětově očekává mírně vyšší spotřeba než výroba a světové zásoby mají klesnout na nejnižší stav za posledních patnáct let. Je třeba, aby si tuzemští zpracovatelé zajistili včas surovinu u domácích výrobců, protože obchodníci z okolních zemí již k nám našli cestu pro kvalitní obilí a není problém s odbytem.

Ing. Josef Kubiš
předseda komoditní rady pro obiloviny při AKČR