Integrovaná produkce ovoce – současný trend v ovocnářství
Zdroj: Ovocnářská unie ČR
Pěstitelé ovoce v České republice věnují prioritně svoji pozornost tomu, aby jejich ovoce bylo kvalitní, zdravé a jejich pěstitelské postupy šetrné k životnímu prostředí. Tyto pěstitelské technologie se nazývají „Integrovaná produkce ovoce“. V současné době je tímto způsobem v České republice obhospodařováno na dvě třetiny sadů.
Integrovaná produkce ovoce je ekonomická produkce ovoce vysoké kvality, která dává přednost ekologicky přijatelným metodám a minimalizuje nežádoucí vedlejší účinky agrochemikálií při jejich používání. Klade důraz na zvýšení ochrany životního prostředí a lidského zdraví. Tato technologie propojuje pěstitelské a ekonomicky efektivní systémy s ochranou životního prostředí a zdraví.
Cíle integrované produkce ovoce:
-
Prosazovat ekonomicky přijatelnou a trvale udržitelnou produkci ovoce, která splňuje požadavky na udržování životního prostředí pro multifunkční zemědělství, zejména jeho složky sociální, kulturní a rekreační.
-
Produkovat zdravé ovoce vysoké kvality s minimálním výskytem reziduí pesticidů.
-
Podporovat a udržovat vysokou biologickou rozmanitost v ekosystému sadů a jejich okolí.
-
Upřednostňovat využití přírodních regulačních mechanismů proti škodlivým organismům
-
Chránit a podporovat dlouhodobou úrodnost půdy a minimalizovat znečišťování vody, půdy a vzduchu.
Integrovaná produkce ovoce je kontrolovaný systém, kde jsou prováděny:
-
Rozbory těžkých kovů v půdě a v plodech
-
Rozbory závlahové vody
-
Rozbory na obsah živin v listech a půdě
-
Kontrola obsahu reziduí pesticidů v plodech
-
Audit hospodaření přímo na farmách nezávislou kontrolou
Integrovaná produkce ovoce je dobrovolný systém hospodaření nad rámec zákonných norem:
-
Prioritně používá biologické a bioracionální metody
-
Jsou introdukování predátoři
-
Regulace škodlivých činitelů jen při překročení prahu škodlivosti
-
Je zakázáno používat razantní a neselektivní pesticidy
-
Hnojení provádět pouze na základě analýz živin
-
Je garantován snížený obsah zbytků reziduí v produktech (max. 75 % limitu daného příslušnou evropskou směrnicí)
Výsledek integrovaného systému pěstování ovoce:
-
Kvalitní, zdravé a cenově dostupné ovoce pro spotřebitele
-
Trvale udržitelná ochrana životního prostředí
Význam pro pěstitele:
-
Podpora pěstitelů z fondů EU prostřednictví Programu rozvoje venkova
-
Výhodnější přístup na trh (možnost získat označení „Klasa“, snaží zisk certifikátů kvality např.“Globalgap“)
Zařazeno v Agrární komora ČR, Aktuality, Potravinová soběstačnost