KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Zelenější veřejné zakázky?

22/06/11
viz. zdroj

Zdroj: RNDr. Pavel Poc – poslanec EP za ČSSD

 

Minimální dopad na životní prostředí musí být jedním ze základních kritérií pro zadávání veřejných zakázek. Usilují o to poslanci Evropského parlamentu ve výboru ENVi. Očekává se odpor části průmyslové lobby proti nové normě. 

 

Brusel 20. června 2011 – Veřejné instituce by měly při vypisování výběrových řízení a realizaci zakázek zohlednit jejich vliv na životní prostředí. Vyžaduje to v rámci jednání o modernizaci veřejných zakázek v členských státech výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí (ENVI).

 

"Pro zadavatele veřejných zakázek je žádoucí při udělování zakázek klást požadavky v oblasti životního prostředí a zohledňovat dopad na něj, " říká český europoslanec a člen výboru ENVI Pavel Poc. Podle něho není neobvyklé, když dodavatelé dosahují nizkých cen právě na úkor ochrany životního prostředí.

 

"První americký kosmonaut John Glenn prý v kabině rakety před startem řekl proboha, sedím tu na hromadě nejnižších cenových nabídek" říká poslanec Evropského parlamentu Poc. Podle něho sama nízká cena neříká nic o kvalitě dodávky ani pečlivosti dodavatele. "Ani když budu stavět doma psí boudu nebudu vybírat jenom podle ceny, důležitá je i kvalita, pečlivost a to, jestli mi po stavbě na dvorku nezůstane nepořádek. "Veřejná správa by neměla být méně náročná na to, co za veřejné peníze dostat ,než každý z nás při utrácení výplaty," dodává Poc.

 

"Už i ekonomové uznávají, že větší tlak na zavádění technologií a výrobků šetrných k životnímu prostředí nakonec ušetří peníze a vytvoří nová pracovní místa.  V Německu to funguje, tak proč ne i jinde v Evropě." dodává český poslanec Evropského parlamentu.

 

RNDr. Pavel Poc
Poslanec Evropského parlamentu za ČSSD
Člen výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), člen delegace ve Výboru pro parlamentární spolupráci EU-Rusko.

 

Více informací:
Vladislav Podracký, tel.: +420 603 815 770, E-mail: vladislav.podracky@seznam.cz