Na stánku agrární komory se střídaly regiony
Zdroj: AK ČR
Na tradičním gastronomickém veletrhu pod názvem Víno & Delikatesy a Víno & Destiláty nechyběl minulý týden na pražském výstavišti v Holešovicích ani stánek Agrární komory ČR. Prezentovali se tam vítězové regionálních kol o nejlepší potraviny z různých krajů České republiky.
Třídenní přehlídka nabízela ochutnávky produkce domácích i zahraničních vinařů, potravinářských produktů i osvětový program o kultuře pití vína.
Hlavní vizí veletrhu je podle jeho ředitele Františka Veselého naučit národ kultuře pití dobrého vína. Poznávání nápojů mohli lidé zároveň skloubit s ochutnávkou delikates.
Veletrh významně pomáhá prosazování domácí produkce. „Vinařství zaznamenalo od poloviny devadesátých let minulého století velmi dynamický rozvoj. Zejména jihomoravská bílá vína jsou schopná mezinárodní konkurence,“ řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Upozornil, že smyslem vinařské přehlídky je dokázat, že víno je kulturní záležitost. „Snahou pořadatelů je dosáhnout určité kultury pití vína. Vinaři to musí ocenit,“ dodal. Jan Veleba kladně zhodnotil i skutečnost, že se veletrh koná právě v Praze, která je spotřebou vína na prvním místě mezi ostatními městy republiky.
Loňský ročník vín měl na veletrhu premiéru
Přestože je letos na veletrhu zastoupeno méně domácí produkce než obvykle, mají vinaři podle ředitele Vinařského fondu ČR Jaroslava Machovce co nabídnout. „Menší zastoupení moravských vinařství způsobila loňská neúroda. Každý vinař vyhodnocuje, zda se mu prezentace na veletrhu vyplatí,“ řekl. Upozornil, že zájemci mohou na veletrhu ochutnat produkci loňského ročníku, která zatím není ani v prodeji.
Jak uvedli zástupci vinařství Blatnice pod Svatým Antonínkem rodiny Vojtěcha Olbrechta, jejichž vína se prezentují pod názvem Blatel, nebyl loňský rok špatný, bylo jen méně hroznů. Kvalita je ale dobrá. Loňská výroba vína vyžadovala více pozornosti a trpělivosti. Muselo se počkat se sběrem a podniknout určité kroky, aby víno mělo šanci dozrát.
Podle Zdeňka Zbytka ze společnosti JZD Slušovice Food je mnohdy problém víno na domácím trhu prosadit. „Jeden problém je pěstovat kvalitní vinnou révu a vyrábět víno a druhý problém je najít stabilního spotřebitele,“ uvedl a dodal: „Představujeme jakostní odrůdová vína. Zakládáme si na kvalitě a chceme podporovat moravské vinaře“. Tato společnost má 60 hektarů vinic. „Nikdy jsem proti Slušovicím nic neměl, a proto jsme se na jejich stánku i zastavili,“ prozradil Přemysl Sobotka, místopředseda Senátu ČR.
Jan Veleba se zase rád podíval k francouzským vinařům, přijal pozvání prezidenta jejich svazu z jihu Francie Jeana Michela Sagniera. Ten zároveň na veletrhu zastupoval větší vinařskou firmu U tří fontán z Le Pouget a pozval agrární komoru na tamní jarní veletrh francouzských vín. Jak prozradil, každý z místních vinařů se věnuje i produkci dobrot vhodných k vínu, on sám oliv a kaparů.
Speciality vhodné k vínům
O tom ví své i Václav Žluva, majitel stejnojmenné společnosti, která na veletrhu vín a delikates měla velký stánek, kde se nabízely speciality z celé Evropy, vhodné právě k vínům. Byly to různé uzeniny, ale i olivy na mnoho způsobů, kapary, sýry. Speciality domácí provenience ale lákaly návštěvníky právě i na stánek agrární komory, kde se první den veletrhu prezentovaly hlavně Beskydské sýrové speciality z firmy Milk-Trade. Její zástupci návštěvníkům prozradili, že výrobky jsou připravené podle původních staročeských receptur. Nabízeli je ve speciálních nálevech ve skleněných lahvích, čerstvé k zakousnutí a nebo do třetice mírně opečené na plotně. To, že byl stánek stále v obležení, jen nasvědčovalo tomu, že tak upravené sýry z podhorských salaší jsou nejlepší. A jelikož nejen vínem je živ člověk, ve stánku agrární komory byly i čisté stoprocentní ovocné a zeleninové šťávy od severomoravské firmy Vitaminátor. Firma patří farmáři Tomáši Soškovi ze Sosnové na Opavsku a má nejen 70 hektarů s keři rybízů, ale i na dalších 55 hektarech rostou jen samé vitamíny, jde totiž o sady. Na ně je připraven, získává je prostřednictvím pojízdné moštárny a slaví s těmito nápoji úspěchy nejen v malých prodejnách potravin, ale prostřednictvím bioprojektu Agrární komory ČR se i tyto výrobky dostaly jako bioprodukt do řetězce Billa a už je mohou spotřebitelé nalézt i v regálech tohoto supermarketu. Na veletrhu vín si tak návštěvníci mohli zpestřit degustaci i těmito nealko nápoji.
Nechyběla ani biovína
A když jsme u bio, ve stánku agrární komory se prezentovalo biovíno z vinařství rodinné firmy Michlovský. Zástupce tohoto vinařství pozvala Agrární komora ČR druhý den veletrhu na tiskovou konferenci k bioprodukci, kde se spolu s biovíny představily i biohořčice z firmy Boneco a potraviny ochucené semenem z technického konopí. V podobě čokolády od firmy Carla se právě nabízely také na tomto veletrhu vín a delikates v Praze. Vinaři totiž nepopírají, že i čokoláda může být vhodným doplňkem k vínu, ač se to může zdát nezvyklé. Kdo tento veletrh navštívil, jen potvrdí, že různých zajímavostí a dobrot se tam našlo v nepřeberném množství a lze se jen těšit na další, jistě neméně tak úspěšný ročník tohoto zajímavého veletrhu.
Eugenie Línková
Zařazeno v Agrární komora ČR, Aktuality, Potravinová soběstačnost