Mléko a zdraví
Zdroj: www.apic-ak.cz
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Ústav preventivního lékařství LF MU
Vliv mléka na zdraví – stále kontroverzní téma!
-
Někteří mléko zcela zavrhují a přičítají mu značnou část zdravotních problémů a „civilizačních onemocnění“.
-
Opačný krajní názorový pól naopak v mléku vidí lék téměř na vše.
-
Existují nesmiřitelné názorové skupiny.
-
Ve skutečnosti je nepochybné, že konzumace mléka a mléčných výrobků může mít a má jak pozitivní, tak i negativní dopady na zdraví.
-
Záleží, zda převažují pozitiva, a zda je tedy skutečně oprávnění doporučovat mléko jako součást zdravé výživy.
Princip dostatečných důkazů
-
Cílem mé přednášky je striktně objektivní shrnutí dopadů konzumace mlék na lidské zdraví, důsledně na principech EBD (Evidence Based Medicine) – medicíny založené na důkazech.
-
Důkazy musí pocházet z epidemiologických studií, hodnotících v reálných životních podmínkách přímý vztah mezi konzumací mléka (či mléčných výrobků) a výskytem určitého onemocnění.
-
Jako důkaz nestačí, že v mléce je obsažená určitá složka, které je obecně přisuzován určitý zdravotní efekt (v pozitivním i negativním smyslu).
Spolupůsobí i další faktory
-
Dále je třeba vidět a posuzovat, že efekt stravy je pouze jeden z mnoha faktorů určujících dopady na zdraví.
-
Vlivy genetiky, pohlaví a životního stylu, jako pohybová aktivita a kouření, jsou významné faktory, spoluovlivňující efekt konzumace mléka.
-
Mezi jednotlivci je značná individuální variabilita, což má za následek, že stejná potravina může být pro někoho prospěšná, a pro jiného škodlivá.
Celá prezentace ke stažení
Zařazeno v Aktuality, Konzultační dny, Mléko a maso, Potravinová soběstačnost