Mlékárenským výrobkem roku je Salko Karamel
Zdroj: AK ČR
(li) Praha – Mlékárenským výrobkem roku se stalo Salko Karamel, karamelizované zahuštěné plnotučné mléko, jehož výrobcem je Mlékárna Hlinsko. Výsledky soutěže byly vyhlášeny v rámci oslav Světového dne mléka v areálu České zemědělské univerzity v Suchdole.
Devátého ročníku soutěže se zúčastnilo 52 výrobků od 23 tuzemských výrobců. Odborná komise letos hodnotila mléčné produkty v osmi kategoriích. O titul se mohly utkat pouze produkty uvedené na trh v období od začátku dubna 2010 do konce letošního března.
V jednotlivých kategoriích soutěže uspěly nejenom výrobky z tradičních českých mlékáren, ale také jeden produkt vyráběný přímo na farmě. Absolutní vítěz soutěže navíc získal prvenství v kategorii mléčných specialit. Loni v soutěži zvítězil sýr Sedlčanský Troubelín od Povltavských mlékáren Sedlčany.
Zvláštní cenu udělila i novinářská porota , jíž tvořilo 13 redaktorů .Členem této poroty byla i šéfredaktorka magazínu AGRObase vydávaného Agrární komorou Eugenie Línková, která spolu s Jiřím Kopáčkem předala cenu medií firmě Morvaia Lacto a.s. za Máslový sýr.
Cílem Světového dne mléka, který si čeští mlékaři připomínají letos posedmnácté, je propagace mléka jako základní složky lidské výživy. Ve světě mlékaři svátek slaví již od roku 1957.
Zařazeno v Aktuality, Konzultační dny, Potravinová soběstačnost