KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory MZe ČR

Krmiváři garantují čistotu produkce

21/02/11

Tuzemští výrobci krmných směsí, zástupci Českomoravského sdružení organizací ZZN požadují důslednější monitoring surovin přidávaných do krmných směsí a schvalování všech provozů vyrábějících tuky. Shodli se na tom na tiskové konferenci Agrární komory ČR v druhém únorovém týdnu, kde se hovořilo hlavně o krmivech.
 

 

„Chceme přísnější dohled a schvalování nových provozů, které vyrábějí krmné tuky. V tom byla v Německu Achillova pata, protože výrobci nebyli pod dozorem a míchali tuky pro krmné a technické účely. Tam došlo ke kontaminaci. Shodou okolností u nás takový provoz není žádný, ale obecně požadujeme, aby tyto provozy byly pod větším dozorem. Dále chceme, aby státní kontrola dělala systematický monitoring dioxinů,“ uvedl na tiskové konferenci Marek Kumprecht, místopředseda představenstva Českomoravského sdružení organizací ZZN. Podle něj jsou tuzemské krmné směsi bezpečné a obsahují výhradně surové rostlinné oleje a živočišné tuky . Naopak neobsahují odpadní suroviny z bionafty, jakých se použilo v Německu.

Krmiváři upozornili také na to , že v Evropské unii je dnes asi sto výrobců technických tuků, kteří nepodléhají zdaleka tak přísným kontrolám jako krmiváři. Tím také mohlo dojít k dioxinovému skandálu, kdy levné technické tuky se po řadu měsíců přimíchávaly do krmiva. Zatímco většinu z těchto kontaminovaných krmiv se podařilo dohledat, u vepřového masa to je jen ale ze třetiny. Přitom, jak řekl novinářům Zdeněk Kubiska, ředitel ZZN Pelhřimov a předseda představenstva Českomoravského sdružení organizací ZZN, právě nyní se po vydaném nařízení komise EU otevírají veřejné sklady a dojde k výprodeji německého masa. „Kdo v takovém množství zajistí veškerou kontrolu,“ dodal Kubiska. Přitom podle jeho kolegy Josefa Svobody, ředitele sdružení, se v Německu od vypuknutí dioxinové aféry podařilo udělat kolem 2250 kontrol a k tomu ještě 3500 autokontrol u vepřového masa. V České republice zatím oznámili veterináři 42 zkontrolovaných vzorků masa, což je v četnosti nesrovnatelné.

„Připravujeme internetovou databázi prodejců českého masa,“ prozradil novinářům prezident Agrární komory ČR Jan Veleba, podle kterého by tento pravidelně aktualizovaný seznam měl podpořit prodej masa z tuzemských chovů. Značení země původu masa je nyní podle odborníků nespolehlivé a spotřebitelé nemají jistotu, že si v obchodě opravdu koupili české maso. „Poslední dobou máme opravdu hodně dotazů od lidí, kteří se ptají, kde mohou koupit české vepřové maso,“ uvedl Veleba. Údaje do připravované databáze dodají okresní agrární komory, přičemž na projektu by se podle Veleby měla kromě producentů masa a obchodníků podílet také Potravinářská komora ČR.

Eugenie Línková