KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Bob koňský bez taninů je vhodný do krmiv pro prasata

08/02/11

Bob koňský bez obsahu taninů je dobrou volbou  pro krmiva pro prasata a může být alternativou k polnímu hrachu nebo importované sojové moučce.

 

 

Bob koňský (Vicia faba, syn. Faba vulgaris) bez obsahu taninů je dobrou volbou pro krmiva pro prasata a může být alternativou k polnímu hrachu nebo importované sojové moučce. Nejnovější odrůdy bez obsahu taninů jako Snowbird mají méně než 1 % taninů, což je činí mnohem vhodnější pro krmiva pro prasata než starší odrůdy bobu koňského. Odrůdy bobu koňského bez taninů mají v průměru 28 % hrubého proteinu ve srovnání s 25 % u polního hrachu.

Výzkum prováděný výzkumnou organizací Alberta Agriculture and Rural Development srovnával složení různých krmných dávek pro prasata včetně sóji, bobu koňského nebo polního hrachu v komerční studii růstu prasat. Tento výzkum ukázal, že odrůda bobu koňského bez obsahu taninů Snowbird může nahradit polní hrách nebo importovanou sojovou moučku jako dietní doplňkový zdroj proteinů v krmivu. Snowbird jako jediný zdroj doplňkového proteinu v krmivu pro prasata neměl žádné nepříznivé účinky na užitkovost prasat nebo charakteristiky jatečných těl. Pěstitelé a producenti mohou očekávat vyšší výnosy a další výhody jak pro bob koňský tak pro produkci prasat tím, když začlení bob koňský do svých provozů.

Top Crop Manager, vol. 36, 2010, č. 16, s. 22

Zdroj: www.agronavigator.cz

Zařazeno v Konzultační dny, Prasata