Agrární ples s desítkou
Výborná nálada, bohatá tombola i raut a sály plné tancechtivých rozjařených párů. Taková byla nálada na jubilejním 10. agrárním plese v pražském paláci Žofín. Ples zahájil noblesně opat Želivského kláštera Ignác Bronislav Kramár. Přivítal v bílém rouchu přítomné a požehnal plesu.
Dodržel slovo, které dal prezidentu Agrární komory ČR Janu Velebovi na novoročním koncertě v Želivi, že premonstráti přijmou na oplátku pozvání na žofínský ples, a tak se i stalo.
Jako každoročně nechyběli zástupci řady zahraničních velvyslanectví, pozvání se svou manželkou přijal i předseda Senátu ČR Milan Štěch a prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Hlavně ale vzdor chřipkové epidemii zaplnili oba sály hosté z celé České republiky, zemědělci a potravináři, kteří se přijeli bavit a setkat s přáteli. Ples zahájily mažoretky, tančila skupina Květinky a Květy a předtančil i Saša Hemala s partnerkou, nechyběly ani krojované páry a večerem provázel ve velkém sále paláce Žofín K-band se svými sólisty.
V malém sále držela zábavu na nejlepší úrovni dlouho přes půlnoc muzika Jožky Šmukaře.
Tombola přetékala bohatými cenami a recepce se letos pochlubila mimo běžných dobrot i biopotravinami. Představili je jejich producenti z různých koutů ČR, většinou účastníci tiskových konferencí agrární komory, které už rok společně pořádá Agrární komora ČR s obchodním řetězcem Billa. A tak si přítomní pochutnávali na uzeninách z biofarmy Sasov od Josefa Sklenáře, na biojogurtech a mléčných nápojích z Mlékárny Valašské Meziříčí, na vynikajících biopaštikách firmy Alimpex a čistých ovocných biošťávách od firmy Vitaminátor, kterou založil pokračovatel rodinné farmy Tomáš Soška z Opavska. Pila se samozřejmě i lahodná moravská vína a kdo nechtěl sladkou dortovou tečku, nabral si z ovocných mís na odlehčenou.
Tančilo se a hodovalo až do tří ranních hodin a z plesu každý odcházel obdarován, když ne výhrou, tak s jistotou květinou, kterou při příchodu obdržela každá dáma. V tombole zase vyhrával každý druhý a ti šťastnější si odnášeli koše dobrot, uzené selátko nebo uzeného krocana a ti další – třeba stejně šťastní – zase pytel cibule, travního semena, krmiva a darů , které na venkově přijdou „ke slovu“ i užití. A že jsou zemědělci a potravináři nejen dobrými producenty, ale i tanečníky, to dával pocítit stále plný parket.
Eugenie Línková
Zařazeno v Agrární komora ČR, Aktuality