Iniciativa producentů potravin našla záštitu u agrární komory
Tažení proti dovozům nekvalitních potravin nekončí, naopak největší tuzemští producenti potravin se spojili v takzvanou Iniciativu producentů. Zhruba těmito slovy zahajoval předminulou neděli televizní moderátor Václav Moravec svou polední rozpravu na téma podpora českých potravin, které vytlačují z trhu levné, méně kvalitní potraviny z dovozu.
Podnikatelé v zemědělství a zejména potravináři vytvořili totiž nedávno Iniciativu producentů, a ta našla záštitu u Agrární komory ČR. Komora totiž dlouhodobě zvýrazňuje na trhu české komodity a potraviny různými akcemi. Tou první je už pět let probíhající soutěž o nejlepší potraviny z regionů. V této soutěži se angažuje všech třináct regionálních agrárních komor a jejich úsilí se už dostalo do povědomí obyvatelstva. A tak v pavilonu nejlepších regionálních potravin bylo na Zemi živitelce toto léto nejvíc rušno a návštěvníci letošního agrosalonu v Českých Budějovicích šli do rozlehlé haly na podívanou a ochutnávky najisto.
Další aktivitou je snaha dostat na pulty supermarketů Billy co nejvíc českých biopotravin. Billa se totiž jako jediná k tomuto programu agrární komoře přihlásila, a ta po zkušenostech s nabídkou masa takřka stoprocentně české provenience s řetězcem uzavřela dohodu. Oba partneři tak propagují nejlepší regionální potraviny stejně jako české biopotraviny jednoduchou formou, zvyšují jejich podíl v regálech tohoto řetězce.
Iniciativa předních českých potravinářských firem, jejichž obrat přesahuje sto miliard korun ročně, proto u Agrární komory ČR našla okamžitou podporu. Na společné tiskové konferenci tak signatáři této iniciativy spolu s komorou nedávno uvedli první z příkladů rozdílnosti v kvalitě domácí a zahraniční produkce. Jako první si na paškál vzala komora kuřata a nechala si u renomovaných a certifikovaných laboratoří udělat za 270 tisíc korun rozbory kuřecího masa tuzemské výroby a z dovozu. Vysoký podíl salmonel v kuřatech z dovozu zarazil samotné pracovníky laboratoří a první důkaz potvrdil podezření, že ne vše, co k nám přichází z dovozu, je srovnatelné s kvalitou tuzemské produkce.
Iniciativní skupina hodlá pokračovat dál a podle odezvy u spotřebitelů je tato aktivita na místě. Má podporu i u současného ministra zemědělství Ivana Fuksy, který navíc doporučil potravinářům dělat, co je zvykem v okolních státech – dávat na své potraviny vlaječku a zvýrazňovat tak tuzemský původ. Tento ministr na rozdíl od svých třech předchůdců totiž pochopil, že i když jsme součástí Evropské unie, nepomíjíme své tradice v produkci místních specialit, ceníme si přísnosti našich veterinářů a inspektorů, kteří vysoce nastavenou laťkou kvality dávají záruky výjimečnosti naší produkce.
Eugenie Línková
Zařazeno v Agrární komora ČR, Potravinová soběstačnost