KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory MZe ČR

I letos kapři na vánoční stůl

14/12/09

Zdá se, že i letos si bude většina domácností o Štědrém večeru pochutnávat na vánočním kaprovi. Například v Praze Městská veterinární správa dosud registruje téměř 190 žádostí o sezónní prodej kaprů. Podmínky jsou stejné jako v minulém roce

.

Pro představu lze z těchto podmínek pro prodejní místo citovat:


Sezónní prodej živých ryb na samostatném prodejním místě je podle § 25 odst. 3 veterinárního zákona podmíněn tím, že osoba, která hodlá provozovat sezónní prodej živých ryb, oznámí nejméně 7 dnů před zahájením prodeje místně příslušné krajské veterinární správě, kdy a na kterém místě bude prodej zahájen a kdy bude ukončen. Provozovatel tohoto zařízení musí na vyžádání kontrolního orgánu prokázat, že toto oznámení provedl (písemně, e‑mailem, podpisem v záznamech KVS). Oznámení k sezónnímu prodeji ryb na samostatných prodejních místech nepodléhá správnímu poplatku.

 

Povinností prodejce je zajistit místo, na kterém bude tuto činnost provozovat tak, aby odpovídalo požadavkům, které jsou stanoveny v § 7 a § 8 vyhlášky č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství.

Jedná se zejména o následující skutečnosti.

  1. Samostatné prodejní místo pro prodej živých ryb musí být
    • vybaveno prodejním pultem s omyvatelnou, dobře čistitelnou a dezinfikovatelnou pracovní deskou a s dostatečně velkými káděmi na úchovu živých ryb v souladu s požadavky na pohodu zvířat a na jejich ochranu před týráním,
    • umístěno tak, aby byl zajištěn co nejsnazší odtok odpadních vod do kanalizace a aby nedocházelo k roztékání odpadní vody při manipulaci s rybami,
    • pro účely kontroly k dispozici doklad o tom, kde byly ryby posledně sádkovány (např. dodací list, doklad o převzetí ryb).
  2. Samostatné prodejní místo, kde bude provozovatel ryby při sezónním prodeji usmrcovat, kuchat a porcovat, popřípadě jinak upravovat, musí mít kromě požadavků na vybavení samostatného prodejního místa uvedeného v bodě I, také:
    • dobře čistitelnou a dezinfikovatelnou pracovní desku, nože, paličku na omračování ryb a stěrky,
    • dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace,
    • nepropustné, uzavíratelné a označené nádoby na pevné vedlejší živočišné produkty; v případě materiálu 2. kategorie (leklé ryby) označené slovy „není určeno ke krmení zvířat“, v případě materiálu 3. kategorie (vnitřnosti, žábry apod.) –  “není určeno pro lidskou spotřebu“,
    • v případě, že dojde ke smísení materiálu 2. a 3. kategorie je všechen považován za materiál 2. kategorie.

 

Kontrolní veterinární orgány se kromě těchto zásad řídí zejména ustanoveními zákona na ochranu zvířat proti týrání. Z tohoto zákona například vyplývá, že ryby lze usmrcovat pouze omráčením silným úderem tupým předmětem na temeno hlavy a následným vykrvením přetnutím míchy a cév řezem bezprostředně za hlavou nebo se přetnou žaberní oblouky a provede vykrvení za hlavou. Vykrvování ryb musí být zahájeno bezprostředně po jejich omráčení, přičemž musí být provedeno tak, aby vyvolalo rychlé a úplné vykrvení.  Před ukončením vykrvení se nesmí provádět žádný zpracovatelský úkon. Nástroje, materiál a vybavení sloužící k omračování a vykrvování musí být sestrojeny, udržovány a používány tak, aby k úkonům docházelo rychle a účinně.

 

Dále pak je zakázáno při manipulaci s živými rybami: zbavovat živé ryby šupin nebo ploutví, vsouvat rybám prsty pod skřele do žáber, vtlačovat prsty do očnic, násilně vytlačovat jikry nebo mlíčí, omračovat a vykrvovat ryby jiným způsobem, než je uvedeno výše, a znečišťovat stanoviště krví a rybím odpadem.

 

Podle zkušeností z loňského roku věříme, že i letos nebudou při prodeji ryb problémy.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR, 10. 12. 2009

Zdroj: www.svscr.cz