Zemědělství a klimatické změny
Obecný přehled aktivit, které mohou přispívat ke zmírnění problémů vyplývajících ze vzájemného působení zemědělské činnosti a změněného klimatu.
Zemědělství a klimatické změny se ovlivňují navzájem. Změna teplot, srážek apod. ovlivňuje produkci (někdy pozitivně, jindy negativně), a sice rozdílně v různých geografických oblastech a rozdílně v závislosti produkovaných druzích rostlin a zvířat. Na druhé straně skleníkové plyny (G.H.Gs- greenhouse gases) produkované zemědělstvím ovlivňují klima. Odhaduje se, že zemědělství se na produkci G.H.Gs podílí šestinou až třetinou. Z přímé zemědělské produkce to způsobuje především oxid dusný z hnojiv, metan ze zvířat a zavodněných rýžových polí a oxid uhličitý z provozu strojů a uvolňovaný při orbě a rozkladných procesech. Vliv na klima se zvyšuje rozšiřováním zemědělských ploch (kácení lesů, vypalování ploch, obdělávání pastvin), zvyšováním počtu dobytka, zvýšeným využíváním sladkovodních zdrojů.
V této souvislosti se zdá podivné, že americký zákon o čisté energii z r. 2009 vyjímá zemědělskou produkci včetně potravinářství z emisních přídělů.
Strategie zmírňování a adaptace:
-
bezorebný systém přispívá k udržení CO2 v půdě,
-
rozšíření „přesného farmaření“ s využitím polních testů a záznamů, využíváním globálních technologií, aplikací vstupů na základě počítačem řízených analýz umožní zvýšení produktivity a zároveň sníží škody různého druhu,
-
šlechtěním plodin a biotechnologiemi se získají slibné plodiny, které budou odolnější vůči změněným podmínkám,
-
šlechtěním zvířat a změnou výkrmu se urychlí přírůstky a sníží se plýtvání krmivem,
-
přispět může i po-produkční zemědělství,
-
rozšířením a liberalizací zemědělského obchodu se zajistí dodávky do oblastí závislých na dodávkách z úspěšnějších regionů,
-
účelnější a vhodnější balení, přeprava a distribuce přispěje ke snížení celkové uhlíkové stopy.
-
zvyšující se míra urbanizace rozvojových zemí bude krokem ke snížení počtu lidí přímo zasažených změněným klimatem,
-
snižování znečistění vzduchu v rozvojových zemích povede ke zlepšení zdraví a ke zpomalení tání ledovců.
Změny v zemědělství budou bezpochyby stále souviset s klimatem. Nové problémy vzniknou, ale zároveň budou k dispozici nové možnosti a řešení.
Milling and Baking, News, 88, 2009, č. 15, s. 34
Zdroj: Agronavigátor.cz
Zařazeno v Konzultační dny, Rostlinná výroba