KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ve Zlínském kraji v pololetí rostly stavy skotu nejvíce v ČR

27/08/09

Stavy skotu ve Zlínském kraji v polovině let 2008 a 2009:

Ve Zlínském kraji se meziročně zvýšily stavy skotu o 14,1 procenta. Zemědělské podniky z regionu v polovině letošního roku chovaly 67.823 kusů hovězího dobytka včetně telat a býků, o 8369 více než ve stejném období loni. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad. V porovnání s ostatními regiony republiky stavy chovaného dobytka ve Zlínském kraji rostly nejvýrazněji.

 

V celém Česku se v polovině roku stavy skotu zvýšily o 0,7 procenta na 1,424 milionu kusů, ve většině krajů ale podle statistiků chovaných zvířat mírně ubylo. Nejvýrazněji, o 2,3 procenta na Karlovarsku. Jejich počty naopak kromě Zlínského rostly ještě v dalších čtyřech krajích, Moravskoslezském, Ústeckém, Libereckém a Pardubickém.

V polovině roku se ve Zlínském kraji zvýšila i výroba mléka Chovatelé skotu jej vyprodukovali zhruba 70,5 milionu litrů, což představuje meziroční růst o 2,4 procenta. Produkce mléka ale v pololetí rostla ve všech krajích s výjimkou třech.
V regionu se zvýšila i průměrná denní dojivost. Od ledna do konce června činila 21,15 litru, tedy téměř o pět procent více než ve stejném období loni. Je to současně nejvyšší číslo ze všech krajů a o 2,02 litru více, než kolik činí celostátní průměr.

 

zdroj: ČSÚ

Zařazeno v Konzultační dny, Skot