KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Totocillin je opět povolen

31/08/09

K léčbě zánětů vemene a dělohy je již možné opět aplikovat širokospektrální antibiotikum totocillin ve formě suspenze.

 

 

Širokospektrální antibiotikum totocillin (firma Bayer) již bude možné opět používat k léčbě zánětů dělohy a mléčné žlázy. Tento medikament již byl k dispozici na trhu a to až do konce devadesátých let, poté ale z důvodu absence dodavatelů účinné látky zmizel z trhu.
 
Totocillin je kombinací dvou účinných látek – oxacillinu a ampicillinu. Působí proti všem relevantním gramnegtivním choroboplodným zárodkům – původcům mastitidy a endometritidy.
 
K léčbě mastitidy je určena suspenze, která se aplikuje přímo do vemene, k terapii zánětů dělohy se aplikuje do děložního hrdla. Díky velmi malým, jednolitým částicím účinné látky je možná optimální distribuce účinné látky, kterou je možné ještě podpořit přídavkem penetračního lubrikačního oleje zn. Miglyol.
 
Cena 10 ml intramamárního injektoru činí cca 5 EUR (vč. DPH). Intrauterinní suspenze je na trhu dostupná ve formě 100 ml láhve. Náklady na léčbu se podle vnitropodnikových údajů pohybují okolo 10 EUR. 
 
Totocillin ist wieder zugelassen Top Agrar, 2009, č. 7, s. R 16

Zdroj: Agronavigátor.cz

Zařazeno v Konzultační dny, Skot