KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Lesy ČR vypsaly  nové tendry

03/06/09

Zdroj: www.agroweb.cz
 

Státní podnik Lesy České republiky vypsal minulý týden výběrová řízení na lesní práce a prodej dřeva v hodnotě více než 900 milionů korun. Tendry podnik vyhlásil na 60 územních jednotkách, na nichž vítězové původních tendrů z různých důvodů smlouvy ukončili. Termín pro podání nabídek je 20. červenec. Uvedla to mediální zástupkyně Lesů ČR Eva Kijonková.

 

Celkem má podnik své lesy pro soutěže na roky 2008 až 2010 rozdělené na 257 jednotek, přičemž vypsané tendry se týkají plochy zhruba 260 tisíc hektarů, což je přibližně pětina celkové výměry lesů státního podniku. Vítězové tendrů získají ve 35 případech smlouvy na období od 1. listopadu 2009 do konce roku 2010. U zbylých 25 soutěží získají kontrakt na celý rok 2010. Zhruba čtyři pětiny soutěží připadají na jednotky, kde firmy vedle lesních prací také budou prodávat vytěžené dřevo. Na ostatních jednotkách budou firmy dělat jen lesnické práce, dřevo si prodá sám státní podnik.
Proti soutěžím na tříleté období 2008 až 2010 mají nově vypsané tendry jiné podmínky. Například splatnost faktur u Lesů ČR i jejich partnerů se prodlužuje z 45 na 60 dní. Smlouvy počítají také s pružnějším stanovováním cen dříví podle vývoje trhu. Právě málo pružné určování cen u minulých tendrů firmy kritizovaly.
Soutěže na práce ve státních lesích po 1. lednu 2011 by chtěly Lesy ČR vypsat do poloviny příštího roku a obchodní podmínky pro tyto soutěže nyní připravují.