KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Welfare dojnic podle české firmy

04/05/09

Nový typ konstrukce ProfiCover oceňují chovatelé především kvůli dostatku vzduchu a světla pro zvířata, ale také možnosti rychlé výstavby a kvalitě konstrukce.

 V Dánském království zatím realizovali dvě stavby, další se připravují. První funguje od léta loňského roku a farmář v ní chová dojnice holštýnského skotu. Druhá má za sebou jen několik měsíců provozu a slouží k ustájení dojnic plemene jersey.

 

st1:*{behavior:url(#ieooui) }

/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-parent:““;
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:“Times New Roman“;
mso-fareast-font-family:“Times New Roman“;}
@page Section1
{size:612.0pt 792.0pt;
margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt;
mso-header-margin:35.4pt;
mso-footer-margin:35.4pt;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}

V České republicew mají podobné ustájení pro dojnice od poloviny roku 2006 v ZD Ostaš, od roku 2007 na Mléčné farmě Lubina, s. r .o., a vloni v létě zahájili v Agrospolu Malý Bor. Nové typy konstrukcí stájí pro skot uvádí trh česká firma BD Tech.

 

Konstrukce stájí ProfiCover

Jak vypadají stáje od firmy BD Tech? ProfiCover jsou haly bez sloupů, s konstrukcí ze žárového zinku, ve kterých jsou pro vysokoužitkové dojnice ideální životní podmínky a komfort – světlo, vzduch, prostor. Konstrukce je kryta bílou střešní krytinou pro zajištění dostatku světla za každého počasí. Speciální střešní krytina má dvě dvojité vrstvy laku, dva UV filtry, antireflexní povrch, nosnou tkaninu, antifungicidní vrstvu. Sklon střehy je 30 o, což zajistí spolu s výškou bočních stěn (4,5 metru) a hřebenové štěrbiny větrání ve stáji a ideální klima pro dojnice. Díky sklonu střechy a materiálu krytiny je možné vybudovat stáje v každém sněhovém pásmu a povrch střešní krytiny vytváří také efekt zastínění proti slunci.

 

Holštýnské dojnice v novém

Stáj, ve které farmář chová dojnice plemene holštýnského a kříženky, funguje v Dánsku od léta 2008. Podobně jako v ostatních stájích tohoto typu je dojírna umístěna uvnitř stáje. Stavby ProfiCover vynikají přirozeným vzhledem v krajině a nabízí různé varianty provedení, záleží tedy jen na chovateli, jakou variantu pro sebe a pro svou farmu zvolí. Jak bylo možné vidět v Dánsku, úprava štítu této stáje se vzhledem odlišuje od druhé, což umožnilo použití různých dřevěných prvků.

 

Stáj pro plemeno jersey

Další dánská stáj se využívá přibližně zhruba čtyři měsíce a slouží k ustájení dojnic plemene jersey. Farmář hospodaří od roku 1989 ekologicky na ploše 180 ha a 100 ha pastvin.

Zvířata byla přesunuta do volné boxové stáje z původní staré, tmavé a špatně větrané stáje. V hale je ustájeno 166 dojnic s průměrnou užitkovostí 6600 kg mléka o tučnosti 5,8 % a obsah bílkovin v mléce je 4,07 %. Rozměry stáje jsou 33 x 96 m, to znamená, že plocha je 3080 m2.

Boxy jsou stlané pískem považovaným za nejlepší typ podestýlky z hlediska welfare zvířat. Další výhodou této podestýlky je, že dojnice a také jejich vemena jsou čistá. Jde o speciální velmi jemný písek, jehož velikost krystalků je 0,08 mm a který se těží se pouze na třech místech v Dánsku. Pro odkliz kejdy s pískem z nezaroštovaných podlah se používá shrnovací lopata a příčné kanály na kejdu.

Dojírna je umístěna uvnitř stáje, používá se paralelní dojírna Gea Westfalia Surge s 2 x 12 stáními. Pro technické zázemí dojírny je vybudován suterénní prostor. Pro přihánění krav z čekárny do dojírny se používá se automatického přiháněče. Krávy dojí na směně jeden dojič, jedním z nich je majitel farmy, kterého na večerní dojení střídá kolega – zaměstnanec.

Na otázku: co by farmář změnil, popřípadě doporučil či zlepšil a jaké má zkušenosti za dobu provozu stáje, odpověděl, že je se systémem ustájení a konstrukcí stáje spokojený. Seznámil se s ním na své cestě po Nizozemsku. Hlavním důvodem volby konstrukce ProfiCover bylo to, že stáj je světlá a vzdušná s dostatkem místa pro dojnice. Za dobu pobytu dojnic v nové stáji pozoroval farmář změny v chování zvířat. Krávy jsou na rozdíl od situace ve staré stáji mnohem klidnější, mezi zvířaty nedochází k žádným projevům agresivity nebo dominance, přestože krávy nejsou odrohované (jako 90 % krav všech plemen v Dánsku).

 

Pohoda skotu je rozhodující

Špičkoví chovatelé v Dánsku, zvláště ti, kteří investují do nových stájí, si vybírají takové systémy, které zaručí v první řadě welfare pro jejich zvířata. Považují blaho zvířat za velmi důležité, proto je tato podmínka rozhodující při výběru konstrukce stáje. Jejich chov je potom efektivnější a i při nepříznivých výkupních cenách mléka se riziko ztrát snižuje. Světlo, nadstandardní množství vzduchu a prostoru pro zvířata, to jsou jasná základní kritéria při výběru typu stájí a ProfiCover, jak několikrát zdůraznil také Ing. Jan Kozák, ředitel firmy BD Tech, s. r. o., těmto parametrům zcela vyhovuje

 

Zařazeno v Skot, WELFARE