KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Konec výsevů do tří týdnů

07/04/09

Zdroj: www.agroweb.cz

Konec výsevů do tří týdnů

Podle odhadů ministerstva zemědělství (MZe) je zaseta zhruba třetina jařin. Pokud vydrží současné příznivé počasí, lze předpokládat ukončení výsevu u všech obilovin s výjimkou kukuřice v období mezi 20. a 25. dubnem. Uvedl to tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček s tím, že jarní práce na polích letos kvůli nepříznivému počasí letos začaly o tři až čtyři týdny později než vloni.

 

Vliv na budoucí úrodu se podle Vorlíčka dá jen těžko odhadnout, neboť do sklizně je ještě velmi daleko. Pro tvorbu výnosů je, kromě zimního období pro ozimy, důležitý vývoj počasí v květnu, kdy se formují výnosové prvky u většiny obilovin, podotkl Vorlíček. Ministerstvo podle něj odhaduje, že plochy jarních obilovin pro letošní rok budou zhruba o tisíc hektarů nižší než loni. Největší pokles ploch je odhadován u kukuřice na zrno, naopak u jarní pšenice, ječmene a ovsa předpokládá ministerstvo rozšíření polí.

Zařazeno v Rostlinná výroba